Welke werkgever past bij mij?

Bij wat voor soort bedrijf zou je het liefste werken?

21 februari 2024
Welk bedrijf past bij mij? Wat voor soort werkgever spreekt mij aan? Door over deze vragen na te denken, kan je een betere loopbaankeuze maken. Want het soort werkgever dat jou aanspreekt, zegt ook iets over je wat je belangrijk vindt en wat je met een baan wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld voor een commercieel bedrijf werken of werk je liever voor de overheid? Deze en andere vragen hebben we voor je op een rij gezet. Dit leidt tot 8 soorten werkgevers. Bij elke type werkgever staan voorbeeldbedrijven en voorbeeldberoepen.

soorten werkgevers

Bedrijfsleven of de overheid?

Werk je het liefst voor een commercieel bedrijf, een non-profit organisatie of de overheid? Bij de overheid heb je meestal meer zekerheid van een vaste baan en een goed pensioen. Wil je veel geld kunnen verdienen? Kies dan voor een commercieel bedrijf. Bij commerciële bedrijven is er vaak ook een duidelijk verband tussen jouw inspanningen en de behaalde resultaten. Maar wellicht heb je andere drijfveren en wil je met jouw werk een verschil maken. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu, schone energie, onderwijs of zorg. Kies dan voor een non-profit organisatie zoals een stichting of de overheid.

 

Grote of een kleine organisatie?

Naast het al dan niet werken voor een commercieel bedrijf kan je ook kiezen tussen een kleine of een grote werkgever. Hoe kleiner de organisatie, hoe breder en gevarieerder je takenpakket over het algemeen is. Bij grote organisaties is er bijna op elk gebied wel een afdeling. Kleine organisaties zijn over het algemeen ook iets platter. Dat betekent dat er minder hiërarchie is. De kans op promotie is daarmee ook kleiner. Grote organisaties zijn aan de andere kant wel wat stroperiger. Of je nu bij een grote overheidsinstelling werkt of een multinational. In dit soort organisaties zijn er over het algemeen meer voorschriften en regels waar je je aan moet houden.

 

Dienstverlenend of een tastbaar product?

Tot slot kan je ook onderscheid maken tussen werkgevers die dienstverlenend zijn of werkgevers die een tastbaar product leveren. Eigenlijk kies je dan tussen een kantoorbaan of een niet-kantoorbaan. Want dienstverlenende werkgevers zijn over het algemeen gehuisvest in kantoren. Dit soort werkgevers vind je vooral in de zakelijke dienstverlening, handel, openbaar bestuur en ICT. Werkgevers waarbij het product tastbaar is, vind je vooral in de zorg, industrie, bouw, horeca, vervoer en transport. De werkplekken bij dit soort werkgevers zijn heel divers en vaak vrij fysiek.

 

8 verschillende soorten werkgevers

1. Groot bedrijf dat diensten levert

Bijvoorbeeld: Adyen, Wolters Kluwer, ING

Voorbeeldberoepen: accountmanager, software developer, marketingmanager

 

2. Groot bedrijf met fysieke producten

Bijvoorbeeld: ASML, Shell, Boskalis

Voorbeeldberoepen: elektromonteurwerktuigbouwkundige, ingenieur

 

3. Klein bedrijf dat diensten levert

Bijvoorbeeld: marktonderzoekbureau, notariskantoor, boekhoudkantoor

Voorbeeldberoepen: marktonderzoeker, notaris, boekhouder

 

4. Klein bedrijf waarbij je met je handen werkt

Bijvoorbeeld: bakkerij, schildersbedrijf, kapperszaak

Voorbeeldberoepen: bakker, schilder, kapper

 

5. Grote non-profit organisatie die diensten levert

Bijvoorbeeld: MinisterieWWF, EU

Voorbeeldberoepen: beleidsmedewerkerdata-analist, fondsenwerver

 

6. Grote non-profit organisatie met niet-kantoorbanen

Bijvoorbeeld: NS, Defensie, Douane

Voorbeeldberoepen: machinist, militair, douanier

 

7. Kleine non-profit organisatie die diensten levert

Bijvoorbeeld: middelbare school, gemeente

Voorbeeldberoepen: docent, schuldhulpverlener

 

8. Kleine non-profit organisatie met een tastbaar product

Bijvoorbeeld: openbaar zwembad, verpleeghuis, huisartsenpraktijk

Voorbeeldberoepen: zwemleraar, verzorgende IG, huisarts

 

Ander soort werkgevers

Bovenstaande overzicht van werkgevers is natuurlijk niet compleet. Er zijn bijvoorbeeld genoeg werkgevers die minder makkelijk zijn in te delen. Zoals commerciële bedrijven die de wereld willen verbeteren of bedrijven die zowel diensten als fysieke producten leveren. Ook zijn er veel beroepen die in verschillende soorten bedrijven veelgevraagd zijn. Programmeurs kunnen bij bijna elke organisatie aan de slag. Dit geldt ook voor managers en ondersteunende beroepen op het gebied van financiën en personeelszaken. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om voor jezelf te werken. Als zzp’er of zelfstandig ondernemer. Je bent dan je eigen werkgever.