Bij welke beroepen moet je vaak een presentatie geven?

6 soorten beroepen waarbij je vaak moet presenteren

Er zijn beroepen waarbij het vaak voorkomt dat je een presentaties moet geven. Je moet dan voor een groep mensen een verhaal houden. Om iets te verkopen of uit te leggen. Veel mensen vinden spreken in het openbaar heel eng om te doen. Maar gelukkig kan je ook leren presenteren. Maar bij welke beroepen moet je nu vaak een presentatie geven? En wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van presentatie beroepen? Hieronder staan 6 soorten beroepen waarbij je regelmatig moet presenteren.

beroepen waarbij je moet presenteren

1. Sales- en marketing beroepen

In de sales en marketing moet je vaak een verkooppraatje houden. Door middel van een presentatie laat je aan bestaande en toekomstige klanten zien welke (nieuwe) producten of diensten ze kunnen afnemen. Maar het kan ook voorkomen dat je aan het management of medewerkers van jouw organisatie een presentatie geeft over de nieuwe sales- of marketingplannen of om hen te overtuigen nieuwe producten of diensten te ontwikkelen op basis van jouw marktinzichten.

Voorbeelden van sales- en marketingfuncties waarbij je vaak een presentatie moet geven: vertegenwoordiger, accountmanager, salesmanager, marketingmanager, sales consultant, veilingmeester, recruiter.

 

2. Onderwijsberoepen

In het onderwijs breng je kennis over door middel van presentaties. Als docent of leerkracht geef je vaak klassikaal les. Daarnaast moet je soms een praatje houden voor ouders of collega’s. Maar ook als trainer breng je kennis door middel van presentaties over en lijkt jouw werk erg op dat van een docent.

Voorbeelden van onderwijsfuncties waarbij je vaak een presentatie moet geven: leerkracht basisonderwijs, docent voortgezet onderwijs, docent middelbaar onderwijs, groepslesinstructeur, trainer.

 

3. Managementberoepen

Als manager moet je regelmatig een praatje houden. Bij een kerstborrel of belangrijke gebeurtenis wordt er vaak van de hoogst leidinggevende verwacht dat deze een toespraak houdt. Maar ook om nieuw beleid aan te kondigen, een project te lanceren of een strategie uit te leggen moet je als manager kunnen presenteren. Je toehoorders kunnen medewerkers, collega’s, bestuurders, parters of klanten zijn.

Voorbeelden van managementfuncties waarbij je vaak een presentatie moet geven: bedrijfsleider, algemeen directeur, vestigingsmanager, ceo, bestuurder.

 

4. Politieke beroepen

Als politicus geef je vaak presentaties aan het publiek of aan de media. Maar ook bij debatten moet je vaak voor een grote groep mensen een betoog kunnen houden.

Voorbeelden van politieke functies waarbij je vaak een presentatie moet geven: wethouder, gemeenteraadslid en burgermeester.

 

5. Beroepen in de wetenschap en het onderzoek

Als wetenschapper of onderzoeker doe je onderzoek met als doel jouw bevindingen aan andere wetenschappers, studenten of een breder publiek bekend te maken. Dat kan door middel van een artikel. Maar dat kan ook door middel van een presentatie op een beurs, congres, bij een oratie of voor opdrachtgevers (bij commercieel onderzoek).

Voorbeelden van onderzoeksfuncties waarbij je vaak een presentatie moet geven: hoogleraar, marktonderzoeker, consultant.

 

6. Entertainmentberoepen

In de wereld van media en entertainment zijn er ook beroepen waarbij je moet presenteren. Uiteraard als presentator van programma’s voor Tv en video of als dagvoorzitter van een congres. Maar ook als zanger of acteur verricht je werkzaamheden die erg veel weg hebben van het presenteren voor grote groepen mensen.

Voorbeelden van entertainmentfuncties waarbij je vaak een presentatie moet geven: presentator, speaker, acteur, zanger.

 

 

Welke eigenschappen moet je bezitten om te kunnen presenteren?

Mensen die het leuk vinden om te presenteren scoren over het algemeen hoog op het persoonlijkheidskenmerk extraversie uit de big five persoonlijkheidstheorie. Maar moet je extravert zijn om te kunnen presenteren? Dat hoeft niet per se. Mensen met een grote drive om iets te bereiken en die daarvoor een presentatie moeten geven, zullen dit over het algemeen wel doen. Alleen als je minder emotioneel stabiel bent en ook nog eens introvert, dan zal je waarschijnlijk geen presentatie durven of willen geven. Overigens zegt geen van deze eigenschappen iets over de kwaliteit van je presentatie. En ook introverte mensen kunnen leren een goede presentatie te geven.

 

Kan je leren presenteren?

Presenteren kan je leren. Er bestaan tal van trainingen waarmee zelfs de meest introverte persoon een goede presentatie kan geven. Of deze persoon dat leuk gaat vinden en er zijn of haar beroep van moet maken, is een heel ander verhaal. Wil je geholpen worden bij geven van presentaties? Er bestaan tal van trainingen op dit gebied. Van onlinetrainingen die je alleen volgt tot trainingen op locatie waarbij je samen met andere cursisten leert presenteren.

TRAININGEN PRESENTEREN

 

Meer presentatie beroepen

Wil je nog meer beroepen vinden waarbij je moet kunnen presenteren. Ga dan naar de beroepenzoeker en selecteer als eerste persoonlijkheidskenmerk ‘ondernemend’. Bij veel van deze beroepen zal je regelmatig een presentatie moeten geven.

BEROEPENZOEKER