Werken in de horeca

Lijst met horecaberoepen

Veel mensen hebben ooit in de horeca gewerkt. Bijvoorbeeld met vakantiewerk of om wat bij te verdienen tijdens de studie. Maar je kunt van horecawerk ook een fulltime beroep maken. Je kunt bijvoorbeeld kok worden, een eigen bed & breakfest beginnen of professioneel barista worden. Hieronder vind je een overzicht met veelvoorkomende, soms populaire en soms onbekende horecaberoepen. Bij elk beroep kun je doorklikken en meer informatie vinden over de werkzaamheden, het salaris, welke persoonlijkheidskenmerken bij dit horecaberoep passen, kijken of er nog vacatures zijn en welke opleidingen je eventueel kunt volgen om dit werk in de horeca te kunnen doen.

werken in de horeca

Horecaondernemer (hbo-niveau)

Horecamanager (mbo-niveau)

Vrachtwagenchauffeur horeca (mbo-niveau)

Tap monteur (mbo-niveau)

Souc-chef (mbo-niveau)

Traiteur of cateraar (mbo-niveau)

Strandtenthouder (mbo-niveau)

Zelfstandig werkend kok (mbo-niveau)

Chef-kok (mbo-niveau)

Gastheer of fastvrouw (mbo-niveau)

Sommelier (mbo-niveau)

Beveiliger (mbo-niveau)

Portier (mbo-niveau)

Barista (cursus of training)

Theesommelier (cursus of training)

Barmedewerker (geen opleiding vereist)

Medewerker bediening (geen opleiding vereist)

Afwasser (geen opleiding vereist)

Keukenhulp (geen opleiding vereist)

Grotere horecaondernemingen hebben vaak ook een eigen accountmanager, inkoper, facilitair medewerker, schoonmaker, administratief medewerker en HR medewerker in dienst. Hoe kleiner de horecaonderneming, hoe breder het takenpakket van de medewerkers en horecamanager.

Kenmerken van horecaberoepen

Beroepen in de horeca hebben een kenmerk gemeen. Vrijwel alle horecaberoepen scoren hoog op het kenmerk 'realistisch' uit de theorie voor beroepskeuze. Bij realistische beroepen werk je vaak met je handen, zit je weinig stil en is het werk afwisselend. Zeg maar het tegenovergestelde van een kantoorbaan. Dus ben je niet geschikt voor een kantoorbaan? Dan is werken in de horeca wellicht een goede optie. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende beroepen. De meer ondernemende types beginnen een horecaonderneming voor zichzelf of worden bedrijfsleider. Ben je heel mensgericht? Dan ben je waarschijnlijk geschikt als gastheer of gastvrouw. Werk je liever achter de schermen? Er is veel behoefte aan koks en afwassers. De horeca biedt dus werk aan mensen met verschillende interesses. Wil je weten wat jouw interesses zijn en naar wat voor soort werk jouw voorkeur uitgaat? Doe dan de beroepskeuzetest.

BEROEPSKEUZETEST