Hoe vind je een leuke baan als je geen werk meer hebt door de coronacrisis?

18 mei 2020
Door de coronacrisis zijn er sectoren waar veel mensen hun baan gaan verliezen. Veel mensen zullen hierdoor noodgedwongen moeten uitkijken naar een baan in een andere branche. Soms moet je je daarbij laten omscholen. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Maar hoe vind je nu leuke baan in een andere sector? Voor veel bedreigde beroepen bestaan er genoeg alternatieven. Hieronder staan 10 beroepen die door de coronacrisis zwaar onder druk staan. Bij elk bedreigd beroep worden een of meer suggesties gedaan voor andere beroepen. Dit zijn beroepen die qua werkzaamheden of interesses veel overeenkomsten hebben met het bedreigde beroep en die minder last hebben van de coronacrisis. Klik op een alternatief beroep voor informatie over trainingen en actuele vacatures.

leuke baan vinden corona crisis

10 bedreigde beroepen en hun alternatieven

Horecamedewerker
De horeca heeft het extra zwaar en zal voorlopig ook minder behoefte hebben aan personeel. Als serveerster, ober of medewerker in een café of restaurant ben je gewend om door te pakken en heb je veel contact met mensen. Er zijn nog wel beroepen waarbij contact met mensen mogelijk is zonder dat je achter een bureau hoeft te zitten. Denk bijvoorbeeld aan het werk van een verkeersregelaar, beveiliger of verkoopmedewerker in een bouwmarkt.

Alternatieve beroepen: verkeersregelaar, beveiliger, verkoopmedewerker

Kok
De bezetting in restaurants zal voorlopig een stuk lager zijn waardoor er veel minder vraag is naar koks. Als kok heb je een zelfstandige, staande en drukke baan. Bovendien werk je met handen. Een bureaubaan is dus geen passend alternatief. Bij een beroep als hovenier ben je bijvoorbeeld ook heel actief en vrij zelfstandig. Maar denk ook aan beroepen in de bouw. Ook dit zijn beroepen waarbij dingen creëert en met je handen werkt. Bijvoorbeeld als schilder, timmerman, metselaar of elektricien.  

Alternatieve beroepen: hovenier, schilder, timmerman, metselaar of elektricien

Barmedewerker
Als barman of barvrouw zal je ook minder snel werk hebben. Wat voor een kok geldt, geldt ook voor het beroep van barmedewerker. Geen baan op kantoor maar liever werk waarbij je met je handen werkt en relatief zelfstandig bezig kunt zijn. Daarnaast ben je gewend om apparatuur te bedienen. Dus een beroep als operator zou een optie kunnen zijn. En barmedewerker is over het algemeen ook een opgeruimd type. Dus overweeg ook eens een baan in het onderhoud, distributie of schoonmaak.

Alternatieve beroepen: operator, installatiemonteur, gevelreiniger, magazijnmedewerker

Taxichauffeur
Taxichauffeurs hebben voorlopig heel weinig te doen. Gelukkig zijn er wel alternatieven denkbaar waarbij je een voertuig bestuurt. In distributiecentra is er veel vraag naar heftruckchauffeurs en reachtruckchauffeurs. Maar ook voor het bezorgen van pakketten en goederen zijn veel bedrijven op zoek naar koeriers. In sommige functies als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) heb je ook de beschikking over een voertuig en tevens contact met mensen.

Alternatieve beroepen: heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur, koerier, BOA

Piloot
De verwachting is dat het lang gaat duren voordat de luchtvaart weer terug is op het oude niveau. Dus veel piloten zitten werkloos thuis. Piloot is een echt statusberoep met goede verdiensten. Voor piloten zal het extra moeilijk zijn om zonder intensieve en langdurige opleiding werk met dezelfde inkomsten en imago te vinden. Op lager niveau zijn er werkinhoudelijk wel alternatieve beroepen denkbaar. Piloten zij graag onderweg en hebben een grote verantwoordelijkheid. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast hebben piloten een grote technische kennis. Dit kan van pas komen in werk als monteur maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs. Als docent op het gebied van techniek zijn er genoeg kansen. Heb je tijd en zin in een langere opleiding om je te laten omscholen? Overweeg dan een opleiding elektrotechniek of andere technische opleiding op hoger niveau. Dan is je kans op de arbeidsmarkt vrij groot en kun je bijvoorbeeld gaan weken als ingenieur windenergie.

Alternatieve beroepen: vrachtwagenchauffeur, onderhoudsmonteur, docent natuurkundeingenieur windenergie

Steward(ess)
Net als piloten zitten veel stewards en stewardessen thuis zonder werk en is de kans groot dat veel van hen voorlopig niet meer zullen vliegen. Als steward(ess) heb je een ondernemend en sociaal beroep. Het is geen kantoorbaan en tegelijkertijd heb je veel contact met mensen. Accountmanagers en relatiemanagers zijn ook veel onderweg en contactueel ingesteld. Heb je een bepaalde hobby of kennis van producten of diensten. Wellicht zijn er bedrijven waar deze interesse van pas komt. Maar denk ook aan een baan in de zorg. Als steward(ess) zorg je ook voor mensen en kun je werken onder druk.

Alternatieve beroepen: accountmanager, relatiemanager, verzorgende IG, doktersassistent, verpleegkundige

Autoverkoper
Door de coronacrisis is de vraag naar nieuwe auto’s aanzienlijk minder geworden en waarschijnlijk zal de vraag voorlopig ook laag blijven. Maar als je auto’s kunt verkopen, kun je ook andere dingen verkopen. Bij sommige winkels is er nog vraag naar verkoopadviseurs. Denk bijvoorbeeld aan winkels op het gebied van elektronica en bouwmarkten. Maar ook online is er behoefte aan verkopers of klantenservicemedewerkers.

Alternatieve beroepen: verkoopspecialist, callcenter medewerker, klantenservicemedewerker

Reisagent
Wellicht gaat de reiswereld drastisch veranderen, wordt vliegen duurder en worden verre reizen minder vanzelfsprekend. Als reisagent heb je minder te doen en is de kans op werk in de toekomst aanzienlijk kleiner. In plaats van adviseren over passende reizen kun je mensen ook helpen met andere diensten en producten. Dat kan in een winkel maar ook online en via de telefoon. Wat dacht je bijvoorbeeld van beroepen als financieel adviseur, drogist of klantenservicemedewerker.

Alternatieve beroepen: financieel adviseur, drogist, klantenservicemedewerker

Acteur
Het beroep van acteur was sowieso al een beroep met weinig kans op een goedbetaalde baan. Maar door de coronacrisis is de vraag naar acteurs, maar ook naar zangers en andere culturele beroepen, nog meer afgenomen. Online is daarentegen steeds meer vraag naar content. En soms zijn er acteurs nodig voor het maken van vlogs of korte filmpjes. Begin bijvoorbeeld met een vlog over een onderwerp wat je aanspreekt en probeer in contact te komen met bedrijven die vlogs voor zichzelf of andere bedrijven maken.

Alternatieve beroepen: vlogger, blogger

Pedagogisch medewerker
Door de coronacrisis moeten mensen massaal thuiswerken met als gevolg dat de kinderdagverblijven een stuk leger zijn. De kans is ook groot dat na de coronacrisis meer mensen, al dan niet gedwongen, vanuit huis zullen blijven werken en dan ook de kinderen niet meer naar een kinderdagverblijf laten gaan. De kans dat de vraag naar pedagogisch medewerkers snel zal toenemen, is dan ook klein. Tenzij de overheid de opvang van kinderen zwaar gaat subsidiëren. Als pedagogisch medewerker is het dan ook niet onverstandig om over andere beroepen te gaan nadenken. Als medewerker bij een kinderdagverblijf heb je een dienstbaar en verzorgend beroep. Net als een iemand die in de zorg werkt. Je kunt overwegen om bijvoorbeeld verpleger of thuishulp te worden. Voorlopig is er genoeg vraag naar zorgmedewerkers.

Alternatieve beroepen: verpleegkundige, verzorgende IG, thuishulp, doktersassistent