Management beroepen

Er zijn heel veel soorten managers. Maar welke managementfuncties kun je onderscheiden en naar welke management beroepen is veel vraag? En welke eigenschappen heeft een goede manager?

Wil je weten of het beroep manager bij je past? Doe dan de beroepskeuzetest en ontdek of je over de persoonlijkheidskenmerken beschikt van een geboren leider. 

BEROEPSKEUZETEST

Wil je jouw managementvaardigheden vergroten? Bekijk dan het aanbod van betaalbare en online managementtrainingen.

Soorten manager functies

Heel simpel gezegd is een manager iemand die leidinggeeft aan medewerkers om bepaalde doelen te realiseren. Dat kan een shopmanager zijn van een kleine winkel met maar één medewerker of een CEO van een multinational met meer dan honderdduizend werknemers. Je kunt managers op verschillende manieren groeperen. Je hebt bijvoorbeeld topmanagers, middle managers en operationele (uitvoerende) managers. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar sectoren. Leidinggeven in het bedrijfsleven vraagt om andere kwaliteiten dan bij de overheid. En bij veel organisaties is het van belang dat je als leidinggevende over een zekere kennis beschikt van de te leveren producten of diensten. Zoals in de bouw, IT of bankwezen. Je kunt dus onderscheid maken tussen veel verschillende soorten managers. Maar zijn er ook generieke competenties die alle goede managers hebben en waarmee zij zich onderscheiden van minder goede managers? En naar welke managers is nu de meeste vraag en wat verdienen deze managers?

 

Veelgevraagde management beroepen

Om een beeld te krijgen naar wat voor soort managers de meeste vraag is, heeft Jobpersonality gekeken welke vacatures voor leidinggevende beroepen het vaakst geplaatst worden. Deze analyse is in juli 2019 uitgevoerd via de vacaturesite Adzuna. Deze zoekmachine verzamelt met een speciale technologie alle vacatures via meer dan 170 bronnen en heeft zo één van de meest complete vacature-indexen van Nederland. Op de term ‘manager’ worden meer dan 20.000 vacatures getoond. En op de term ‘leidinggevende’ worden meer dan 13.000 vacatures getoond. Uit de analyse van het aanbod van managementvacatures blijkt dat het aantal vacatures voor projectmanagers en bedrijfsleiders het grootst is. Kijk je naar vakgebieden, dan is er vooral veel vraag naar managers op het gebied van IT, de bouw en logistiek. Hieronder staan 30 veelgevraagde managers. Per manager kun je zien hoeveel vacatures er zijn (gemeten in juni 2019). Bij elk management beroep kun je doorklikken voor meer informatie over de werkzaamheden, persoonlijkheidskenmerken, opleidingen, actuele vacatures en salaris.

  Aantal vacatures
1. Projectmanager 3108
2. Bedrijfsleider 2219
3. HR Manager 722
4. Chef-kok 433
5. Shopmanager 422
6. Technisch manager 397
7. IT manager 348
8. Operationeel manager 335
9. Logistiek manager 316
10. Productiemanager 241
11. Algemeen directeur 222
12. Zorgmanager 201
13. Supply chain manager 186
14. Bouwkundig manager 183
15. Procesmanager 176
16. Commercieel directeur 175
17. Category manager 148
18. Financieel manager 125
19. Hoofd administratie 99
20. Facilitair manager 83
21. Financieel directeur 74
22. Interim-manager 73
23. Marketingmanager 65
24. IT projectmanager 51
25. Agrariër 49
26. Technisch directeur 48
27. Objectleider 46
28. Creative Director 41
29. Manager duurzaamheid 40
30. Manager vastgoed 37

 

Niet alle managers zijn managers

Het aantal beroepen met in de naam ‘manager’ is veel groter dan het daadwerkelijk aantal managers. Bij sommige beroepen wordt de naam manager gebruikt terwijl het dan geen leidinggevende functie betreft. Denk bijvoorbeeld aan een officemanager (secretaresse), accountmanager (relatiebeheerder) of content manager (internet marketeer). Met de term manager wordt dan vooral bedoeld dat je in dit beroep dingen voor elkaar moet krijgen zonder dat je daarbij leidinggeeft aan werknemers. Op zoek naar een overzicht met alle management beroepen? Ga dan naar de beroepenzoeker en vul als trefwoord ‘manager’ in of klik op onderstaande button.

ALLE MANAGEMENT BEROEPEN

 

Eigenschappen van goede managers

Manager kunnen een grote impact hebben op de organisatie. In negatieve en positieve zin. Google startte aanvankelijk een onderzoek om te kijken of managers wel relevant zijn. Kan een organisatie zonder managers ook goed functioneren? Zijn managers geen overbodige tussenlaag die werknemers het leven alleen maar moeilijk maken? Het tegenovergestelde bleek waar. Teams floreren onder goede managers. Werknemers zijn gelukkiger en productiever. Maar wat bepaalt of een manager goed is? De onderzoekers van Google vonden uiteindelijk tien eigenschappen die een goede manager onderscheidt van een slechte manager.

1. Is een goede coach

In plaats van zelf problemen van werknemers op te lossen laat een goede manager werknemers zelf met oplossingen komen.

2. Is geen micromanager, geeft mensen vertrouwen

Zegt niet wat mensen moeten doen maar zorgt ervoor dat mensen de middelen en ruimte hebben om te experimenteren, nieuwe ideeën op te doen en hun werk goed te doen.

3. Creëert het tegenovergestelde van een angstcultuur

Zorgt voor veiligheid en geborgenheid met oog voor succes en welzijn van werknemers. Laat werknemers zich vrij voelen om vragen te stelen, met ideeën te komen, fouten te maken.

4. Is productief en resultaatgericht

Een goede managers maakt mensen beter. Beseft wat het potentieel van een team is en gebruikt zijn of haar emotionele intelligentie om mensen te motiveren en te helpen het beste uit zichzelf te halen.

5. Kan goed luisteren en communiceren

Kan goed en gemeend luisteren, geeft vaak en oprechte complimenten maar geeft ook aan als dingen anders en beter kunnen.

6. Stimuleert loopbaanontwikkeling

Goede managers investeren in hun mensen. Met loopbaanplanning, trainingen en cursussen. Ook al kan dat betekenen dat ze ergens anders gaan werken.

7. Heeft een duidelijke strategie, visie

Goede leiders weten waar het team naar toe gaat en zorgt ervoor dat iedereen dat ook weet, in plaats van de kaarten tegen de borst te houden of informatie selectief te delen.

8. Beschikt over voldoende kennis om mensen te helpen

Een goede ‘baas’ begrijpt wat werknemers doen en welke uitdagingen zij in hun dagelijkse werk tegenkomen.

9. Werkt samen met andere afdelingen binnen een organisatie

Een goede teammanager creëert geen wij-zij-cultuur maar heeft oog voor het belang van de gehele organisatie.

10. Is doortastend

Een goede manager neemt het voortouw. Hij of zij neemt moeilijke beslissingen en zorgt ervoor dat iedereen de redenen achter die beslissingen begrijpt.

 

Ben ik een manager?

Volgens de RIASOC-theorie voor beroepskeuze beschikt een manager over twee persoonlijkheidskenmerken. Deze zijn ondernemend en conventioneel. Dat betekent dat zij graag het voortouw nemen en graag hun zaken op orde hebben. Wil jij weten of je managementmateriaal bent? Doe dan de beroepskeuzetest en ontdek of dit veelgevraagde beroep bij je past.

BEROEPSKEUZETEST

 

Managementtrainingen

Wil je een betere manager worden? Het aanbod van managementtrainingen is erg groot en divers. In samenwerking met New Heroes hebben we managementtrainingen geselecteerd. Zoals een training waarmee je jouw medewerkers helpt groeien of een training persoonlijk leiderschap. Het zijn trainingen die je online kan doen. Je kan direct beginnen en ze zijn heel betaalbaar. Bekijk het aanbod van managementtrainingen en kies de training voor de vaardigheden die jij wilt vergroten.

MANAGEMENTTRAININGEN