Jouw bijbaan bepaalt wat je later wordt

Welke beroepen passen bij de populairste bijbanen? 

De keuze voor een bepaalde bijbaan kan een behoorlijk goede voorspeller zijn van wat je later wordt. De een moet er niet aan denken om vakkenvuller te worden terwijl de ander een bijbaan als oppasser verschrikkelijk lijkt. Omgekeerd geldt dat als de ene bijbaan jou meer aanspreekt dan de ander, dat iets zegt over je interesses en daarmee over je beroepskeuze. StudentenVacature.nl (een grote vacaturesite voor studenten) zocht uit wat de populairste bij- en studentenbanen zijn. Hieronder zie je de top 7 staan. Welke van deze bijbanen spreken jou aan en welke lijken jou afschuwelijk? Ontdek welke beroepen hierbij passen en krijg zo meer inzicht in je eigen beroepskeuze.

bijbaan horeca

1. Kassamedewerker

Studenten werken graag in de supermarkt, bijvoorbeeld als kassamedewerker. De supermarkt ligt vaak in de buurt en is vaak ’s-avonds en in de weekenden open zodat je dit werk makkelijker kunt combineren met je studie. Zo ben je flexibel met welke uren jij wilt werken. Daarnaast ontmoet jij veel leeftijdsgenoten.Als kassamedewerker heb je veel klantencontact. Je moet dus leuk vinden om veel verschillende mensen te ontmoeten en van dienst te zijn. Daarnaast is het een functie waarbij je netjes en geordend moet werken.

Soortgelijke beroepen qua interesses:
steward(ess), hypotheekadviseur, commercieel medewerker, controller

 

2. Vakkenvuller

In een supermarkt kun je naast kassamedewerker ook vakkenvuller zijn. Als vakkenvuller kun je lekker in je eigen tempo werken en ben je redelijk zelfstandig. Daarnaast is het een baan waarbij je veel je met je handen werkt en lekker fysiek bezig bent.

Soortgelijke beroepen qua interesses:
hovenier, timmerman, schilder, landmeter

 

3. Kranten- of postbezorger

De kranten of folders bezorg je vaak op een vaste dag en je bent er maar een paar uurtjes aan kwijt. Ook ben je gelijk in beweging! Daarnaast kun je ook de ochtendkrant bezorgen. Dit is wel echt een baantje voor de vroege vogels, want je staat vroeg op en na je dienst ga je naar je studie. Je mag de ochtendkrant pas vanaf je 15e bezorgen en daarnaast geen andere bijbaan hebben. Er tegenover staat dat je hiermee wel goed verdient. Vanaf 16 jaar kun je ook de post bezorgen. Als postbzorger of krantenbezorger moet je wel van orde houden. Verslapen is geen optie en je moet je afspraken nakomen. Daarnaast vind je het leuk om onderweg te zijn.

Vergelijkbare beroepen qua interesses:
machinist, vrachtwagenchauffeur, deurwaarder, piloot

 

4. Oppasser

Kun jij kinderen tolereren en goed met ze omgaan? Vaak zijn de oppasdiensten in de avond, zodat jij lekker je huiswerk kunt maken. Maar dat is niet altijd het geval. Soms moet je overdag oppassen of de kinderen naar bed brengen. Als oppasser moet je dus van kinderen houden en ook vindingrijk zijn als de kinderen wakker zijn. Hoe zorg je ervoor dat ze zich vermaken, niet gaan huilen en naar bed gaan. Vaak met een beetje aandacht, leuke spelletjes en lieve woordjes.

Vergelijkbare beroepen qua interesses:
pedagogisch medewerker, leraar basisschool, trainer, relatietherapeut

 

5. Huishoudelijke hulp

Door de vergrijzing is er steeds meer vraag naar huishoudelijk hulpen die ouderen helpen met dingen die ze zelf niet meer kunnen. Denk aan werkzaamheden als het helpen bij of verzorgen van de maaltijdbereiding, tafeldekken, opruimen en afwassen, huis schoonmaken, boodschappen doen, helpen bij reizen, etc. Dit kan in de middaguren, maar ook in de avonduren. Werk met veel waardering en vaak goede verdiensten.

Vergelijkbare beroepen qua interesses:
wijkverpleegkundige, gymdocent, verloskundige, persoonlijk begeleider

 

6. Horecamedewerker

De horecabranche is een zeer veelzijdige branche en kent veel functies. Ook staat deze branche erom bekend flexibele tijden te hebben vanwege de ruime openingstijden. Daarnaast is het een zeer gezellige branche, leer je veel mensen kennen en ontvang je bovenop je salaris ook nog eens fooi. Zeker in steden als Amsterdam met veel horeca is er veel vraag naar horecamedewerkers. Als ober of serveerster stap je makkelijk op mensen af, hou je van aanpakken en ben je daarnaast ook hulpvaardig ingesteld.

Vergelijkbare beroepen qua interesses:
gids, mediator, klantenservicemedewerker, accountmanager

 

7. Bijles geven

Blink jij ergens in uit en vind jij het geen probleem jouw kennis te delen met anderen? Denk hierbij aan een bepaald vak op school, of een sport of computervaardigheden. Dan kun jij hierin bijles geven! Je kunt je eigen tijden indelen en bent hartstikke flexibel. Iemand die bijles geeft, wordt vaak een huiswerkbegeleider genoemd. Je beschikt over sociale vaardigheden en vindt het leuk om anderen te helpen. Daarnaast verwachten mensen dat jij het voortouw neemt. Dat verlangt van jou ook een beetje ondernemendheid.  

Vergelijkbare beroepen qua interesses:
docent voortgezet onderwijs, HR-manager, rechter, budgetcoach

Kenmerken ideale bijbaan

Aan welke eisen voldoet een beetje studentenbaan? Volgens XL Studenten Uitzendbureau voldoet de ideale bijbaan aan de volgende vooraarden:

  • lekker salaris (hoef je minder lang te werken voor hetzelfde geld, handig voor je studie)
  • flexibele tijden (kun je beter plannen in verband met tentamens, feesten en vakantie)
  • leuke collega’s (gezellig)
  • niet te ver weg van huis (scheelt weer kostbare tijd en bovendien hebben veel studenten geen auto)
  • werk moet wel aansluiten bij persoonlijke interesse (dat maakt het werk leuk om te doen)

Vooral het laatste punt dat werk moet aansluiten bij iemands interesse zegt iets over jouw voorkeuren en welk beroep je later wel of niet zal aanspreken. Heb je geen duidelijke voorkeur voor een bijbaan of spreken ze je allemaal niet aan? Doe dan de gratis beroepskeuzetest en ontdek welke beroepen bij je passen.

BEROEPSKEUZETEST