Leuke beroepen

Wat is een leuk beroep?

Op de vraag: ‘Wat is een leuk beroep?’, zullen veel mensen een ander antwoord geven. Je kan dus niet zeggen wat het leukste beroep is. Wel kan je onderzoeken welke beroepen door veel mensen aantrekkelijk worden gevonden. Dit heeft geleid onderstaande top 30 van leuke beroepen. Veel leuke beroepen blijken beschermd te zijn of scoren hoog op creativiteit. Sommige beroepen hebben ook nadelen. Omdat ze bijvoorbeeld voor veel mensen onbereikbaar zijn of omdat je er nauwelijks geld mee kunt verdienen. Bij elk beroep kan je doorklikken voor meer informatie over de werkzaamheden, actuele vacatures en passende opleidingen.

leuke beroepen

30 leukste beroepen

1. Fotograaf
Als fotograaf heb je een afwisselend beroep en leg je mooie, spannende of relevante momenten vast. Om als fotograaf geld te verdienen moet je wel erg je best doen. Er is namelijk veel concurrentie van mensen die ook professioneel fotograaf willen zijn.

2. Chef-kok
Als chef-kok bedenk je lekkere gerechten. Het is een creatief beroep waarbij je mensen blij maakt. Als chef-kok maak je wel lange dagen in de keuken en werk je vaak op de momenten dat de meeste mensen vrij zijn.

3. Journalist
Als journalist probeer je mensen op de hoogte te houden. Of het nu om wereldnieuws gaat of om lokale onderwerpen. Vroeger werkten journalisten voor kranten, tijdschriften en nieuwszenders. Tegenwoordig kan iedereen een eigen onlinenieuwssite beginnen waardoor er veel concurrentie is.

4. Interieurarchitect
Een interieurarchitect is een beschermd beroep. Als interieurarchitect heb je ook verstand van constructies en help je mensen bijvoorbeeld bij het verbouwen van hun huis. Een interieuradviseur is daarentegen geen beschermd beroep. Deze zorgt voor de aankleding van een huis. Veel mensen willen interieuradviseur zijn. Om als interieuradviseur fatsoenlijk geld te verdienen moet je daarom, vanwege de grote concurrentie, heel ondernemend zijn.

5. Dierenarts
Mensen houden van dieren. Als dierenarts help je dieren gezond te houden en weer beter te maken. Dierenberoepen zijn sowieso erg populair alleen is het aantal mensen dat met dieren wil werken groter dan het aantal vacatures.

6. Archeoloog
Het beroep van archeoloog is een van de weinige beroepen op academisch niveau waarbij je met je handen werkt en veel buiten bent. Er zijn alleen weinig vacatures voor archeologen. Wel zijn er veel amateurarcheologen die als hobby oude objecten opgraven en blootleggen.

7. Regisseur
Iedereen kent wel een beroemde filmregisseur en veel mensen zouden wel regisseur willen zijn. Hiervoor bestaan ook opleidingen. Maar ook voor dit beroep geldt dat de concurrentie groot zal zijn en het daardoor moeilijk zal zijn hier je werk van te maken. Gelukkig kan je dankzij internet tegen relatief lage kosten vlogger worden of filmpjes posten op een medium als TikTok. Als je dit goed doet, kan je ook heel ver komen en toon je aan een goede regisseur te zijn.

8. Huisarts
Voor veel mensen is huisarts een droomberoep. Huisarts is nog steeds een beroep met een goed imago, je verdient relatief veel en je hebt een grote baanzekerheid. Huisarts word je na een studie geneeskunde en een vervolgopleiding en is daardoor niet voor iedereen bereikbaar. Wil je toch mensen helpen? Overweeg dan een beroep als doktersassistent.

9. Chirurg
Een chirurg is een medisch specialist. Na een lange opleiding kan je aan de slag. Het is een beroep met veel aanzien en goede verdiensten. Ook het beroep van chirurg is net als dat van een huisarts alleen mogelijk na een studie geneeskunde. Hou je van actie en wil je mensen helpen? Overweeg dan een beroep als ambulanceverpleegkundige. 

10. Fysiotherapeut
Ook het beroep van een fysiotherapeut is een beschermd beroep. Je helpt mensen met hun revalidatie en pijnklachten. Daarnaast is het beroep waarbij je met je handen werkt en niet veel hoeft stil te zitten. 

11. Forensisch rechercheur
Sommige mensen denk bij het beroep van forensisch rechercheur aan een crime scene investigator bij de politie. En dat klopt ook. Je verricht onderzoek op locatie zodat misdrijven opgelost worden. Bij de politie is er veel behoefte aan verschillende type rechercheurs. Voor het opsporen van online misdrijven, financiële fraude tot het oplossen van moord- en doodslag.

12. Osteopaat
Een osteopaat wordt gezien als een alternatieve arts en is dus geen beschermd beroep. Toch zijn er genoeg mensen die zich laten behandelen door een osteopaat. Het werk van een osteopaat heeft veel overeenkomsten met dat van een fysiotherapeut.

13. Piloot
Piloot staat eigenlijk altijd in de top 10 van droomberoepen van kinderen. Het is avontuurlijk beroep waarbij je veel van de wereld ziet, een uniform draagt en een grote verantwoordelijkheid hebt. Om piloot te worden moet je wel door een strenge selectieprocedure. Daarnaast is een pilotenopleiding over het algemeen zeer kostbaar.

14. Docent
Voor velen is docent in het voortgezet onderwijs nog steeds een leuk beroep. Omdat je jongeren helpt en inspireert en over het algemeen een goed salaris verdient met erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden (goed pensioen en veel vrije dagen). Nadeel van het docentschap is dat het soms stressvol kan zijn omdat je te maken hebt met mondige leerlingen en ouders.

15. Acteur
Veel mensen zouden graag een beroemde acteur willen zijn. Er is dus veel concurrentie.

16. Stylist
Een stylist is modieus en helpt anderen met het krijgen van de juiste looks. Voor velen een droomberoep. Maar het aantal vacatures voor stylisten is vrij beperkt. Dus de kans dat je als stylist fatsoenlijk geldt kunt verdienen, is vrij klein.

17. Werken bij een NGO
Veel mensen willen de wereld redden of in ieder geval een stukje beter maken. Het liefst doen ze dat bij een niet-gouvernementele organisatie (ngo). Bekende voorbeelden van een ngo zijn Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Greenpeace, Natuurmonumenten, War Child en WWF. Je kan hier bijvoorbeeld werken als fondsenwerver, bioloog of jurist. Het gaat mensen er dus vooral om dat ze bij een ngo werken. Het beroep of het soort werk is dan meer een bijzaak.

18. Apotheker
Als apotheker ben je ondernemer en tegelijkertijd help je mensen door middel van het leveren van medicijnen en het geven uitleg hierover. Apotheker is daarom een beschermd beroep en heeft hierdoor ook een bepaalde status. 

19. Accountant
Een accountant is een beschermd beroep. Een accountant keurt de jaarrekening van organisaties goed. Accountants kunnen ook financiële adviezen geven. Accounts zorgen ervoor dat organisaties minder risico lopen als ze met anderen samenwerken of producten en diensten leveren.

20. Privédetective
Waarschijnlijk is het werk van een echte privédetective iets minder afwisselend en spannend als in de vele films en series over dit beroep. Toch spreekt veel mensen het werk van een privédetective erg aan. Je bent autonoom, komt op verschillende plekken en lost problemen op.

21. Maker van animatiefilms
Een maker van animatiefilms heet ook wel een animator of motion designer. Een maker van animatiefilms maakt met behulp van software van stilstaande beelden (tekeningen, poppetjes, illustraties) een film of een bewegend beeld.

22. Illustrator
Een illustrator is creatief en ondernemend tegelijkertijd. Je helpt anderen bij het visualiseren van een tekst of boodschap. Werk dat niet snel door robots zal worden overgenomen.

23. Advocaat
Als advocaat sta je in de spotlights, verdedig je klanten en lever je een bijdrage aan de rechtsstaat. Je kan alleen advocaat worden na een rechtenstudie en vervolgopleiding. Dus je bent niet zomaar advocaat. Bovendien is het een beschermd beroep.

24. Graficus
Een graficus is een ander woord voor grafisch vormgever. Deze zorgt ervoor dat verpakkingen, brochures maar ook online uitingen mooi zijn vormgegeven. Het werk van grafisch vormgever is heel creatief en heeft veel overeenkomsten met dat van een illustrator (nummer 22).

25. Dirigent
Een dirigent leidt een orkest. De meeste mensen zijn dirigent in hobbyverband. Bijvoorbeeld van een fanfare of zangkoor. Er zijn maar weinig dirigenten die betaald krijgen voor hun werk.

26. Zanger
Net al acteur zijn er ook veel mensen die dromen van een carrière als zanger. Ook hiervoor geldt dat de concurrentie groot is.

27. Psycholoog
Als psycholoog help je mensen met psychische problemen. Maar als psycholoog kan je jouw kennis ook inzetten voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden.

28. Organisator van evenementen
Een organisator van evenementen wordt ook wel een event manager genoemd. Het is een beroep met veel afwisseling waarbij je veel mensen ontmoet. Wat het een zeer aantrekkelijk beroep maakt.

29. CEO
CEO is een beroep dat erg tot de verbeelding spreekt. Veel directeuren, managers of oprichters van bedrijven noemen zichzelf ceo. Maar je bent pas een echte ceo als je beursgenoteerd bedrijf leidt waarbij de Raad van Commissarissen jou heeft benoemd.

30. Producer
Het beroep van producer staat in deze top 30 omdat de meeste denken aan een baan in de mediawereld. De producer is dan verantwoordelijk voor een tv-programma of het uitbrengen van een muziekalbum. Je werkt dan met beroemde artiesten of zorgt ervoor dat ze beroemd worden zonder dat je daarbij zelf hoeft op te treden. Maar term van producer wordt ook gebruikt in andere branches. Voor bijvoorbeeld het organiseren van congressen of het realiseren van een website.

Kenmerken van leuke beroepen

Deze top 30 bestaat uit de leukste beroepen die op basis van een enquête zijn verkregen en op volgorde gezet. Dat betekent dat het beroep van fotograaf door de meeste mensen wordt gezien als een leuk beroep. Het beroep van chef-kok wordt iets minder vaak als leuk beroep genoemd. Maar de genoemde beroepen hebben niet altijd veel overeenkomsten. Het werk van een accountant (nummer 29) heeft weinig overeenkomsten met het werk van een animator (nummer 21). Toch vallen er een paar dingen op als je naar deze top 30 van leuke beroepen kijkt.

Meer dan de helft van deze top 30 bestaat uit creatieve beroepen. Dat zijn beroepen die hoog scoren op het kenmerk artistiek uit de RIASOC-beroepskeuze theorie. Maar op de arbeidsmarkt is er vooral behoefte aan arbeidskrachten die hoog scoren op andere kenmerken. Werkgevers zijn vooral op zoek naar mensen die met hun handen willen werken (realistische beroepen) en mensen die netjes en geordend zijn (conventionele beroepen). Door het verschil tussen vraag en aanbod staan er in deze top 30 dus veel beroepen met maar weinig kans op werk. De top 30 van leuke beroepen is dus ook een beetje een top 30 van droomberoepen. Meer info hierover kan je vinden op Grote mismatch tussen aanbod van beroepen en gewenste beroepen.  

Naast veel creatieve beroepen staan er in de top 30 ook veel beschermde beroepen. Dat zijn beroepen waarvan je de titel niet zonder toestemming mag gebruiken. Om de titel van een beschermd beroep te mogen gebruiken moet je vaak een bepaalde opleiding hebben gevolgd wat zo’n beroep automatisch bijzonder en vaak ook minder bereikbaar maakt. Veel leuke beroepen zijn voor de meeste mensen droomberoepen. Omdat ze onbereikbaar zijn. Maar voor veel droomberoepen geldt dat er vaak genoeg alternatieve beroepen zijn. Meer hierover lees je op Van een droomberoep naar een bereikbaar beroep.

Over het onderzoek

Hoe is de top 30 met leuke beroepen tot stand gekomen? Het Franse magazine Orientations ondervroeg de Fransen in 2019 over hun droomberoepen, en kwam op met een lijst van de meest begeerde functies. Wat zegt de uitkomst van dit onderzoek over Nederlanders en Belgen? De kans is vrij groot dat een enquête onder Nederlanders en Belgen vergelijkbare resultaten zal opleveren. Misschien dat er een paar andere beroepen in zullen staan of verdwijnen. Apotheker is bijvoorbeeld een opvallend beroep in deze top 30. Waarschijnlijk omdat apothekers in Frankrijk veel zelfstandiger zijn en meer vrijheid hebben in voorschrijven en verstrekken van medicijnen. Maar veel van de leukste beroepen in deze top 30 staan ook hoog in andere lijstjes. Zoals de beroepsladder (beroepen met het beste imago) en de meest aantrekkelijke beroepen bij dating.

 

Welk beroep vind ik leuk?

Maar hoe bepaal je nu voor jezelf of een beroep leuk is? Volgens het woordenboek de Van Dale is iets leuk als het plezier oplevert, het je een goed gevoel geeft. Een leuk beroep is dus een beroep waar jij blij van wordt. Dat kan erg per persoon verschillen. Het doel van een beroepskeuzetest is te ontdekken wat jij leuk vindt om te doen. Hou je van creatieve activiteiten, help je graag mensen of werk je graag met dieren? Antwoorden op dit soort vragen bepalen welke beroepen jij leuk vindt. Wil je weten welke beroepen jij leuk vindt? Doe dan de beroepskeuzetest.

 

BEROEPSKEUZETEST