Wat is de toekomstbestendigheid van veelgevraagde functies?

21 februari 2017
Ieder jaar verschijnen er weer lijsten met kansrijke beroepen. Dat zijn dan de beroepen waar op dit moment veel vraag is naar geschikt personeel. Maar hoe toekomstbestendig zijn deze beroepen? Hoe groot is de kans dat deze beroepen over pakweg 10 tot 20 jaar nog bestaan? Jobpersonality heeft een top 30 samengesteld met de meest gevraagde functies van dit moment, inclusief robotiseringspercentage. Een robotiseringspercentage geeft aan hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door robots en automatisering. Hoe kleiner dit percentage, hoe toekomstbestendiger het betreffende beroep.

toekomstbestendigheid functies

Top 30 van de meest gevraagde functies en hun toekomstbestendigheid

Achter elk functie staat een robotiseringspercentage waarmee je kunt zien hoe toekomstbestendig dit beroep is. De 30 veelgevraagde functies zijn onderverdeeld naar de 6 persoonlijkheidskenmerken uit het RIASOC model voor beroepskeuze. De beroepen staan bij het persoonlijkheidskenmerk waarop ze het hoogst scoren.

Veelgevraagde realistische beroepen
Dit zijn de beroepen waarbij je met je handen werkt, fysiek bezig bent of onderweg bent. Je zou kunnen zeggen dat realistische beroepen de tegenhanger zijn van een kantoorbaan.

Elektrotechnisch Engineer (24%)
Loodgieter (35%)
Installatiemonteur (40%)
Automonteur (59%)
Zelfstandig werkende kok (63%)
Timmerman (72%)
Vrachtwagenchauffeur (79%)
Heftruckchauffeur (93%)
Lasser (94%)
Hovenier (95%)

Veelgevraagde intellectuele beroepen
Dit zijn de beroepen waarvoor je veel moet nadenken, onderzoekend ingesteld moet zijn en vaak ergens in gespecialiseerd bent.

Tandarts (0%)
PHP developer (4%)
.Net developer (4%)
Business Controller (13%)

Veelgevraagde artistieke beroepen
Dit zijn de creatieve beroepen waarbij vormgeving en originaliteit belangrijk zijn. Zoals bij een art-director, fotograaf of interieuradviseur

Er komen geen artistieke beroepen voor in de top 30 met de veelgevraagde functies. Alhoewel dit soort beroepen weinig concurrentie ondervinden van robots, is er relatief weinig vraag naar dit soort werk en is er over het algemeen voldoende aanbod van kandidaten.

Veelgevraagde sociale beroepen
Dit zijn de beroepen waarbij je mensen helpt, verzorgt of iets bijbrengt.

MBO verpleegkundige (1%)
Docent Wiskunde (3%)
Docent Natuurkunde (3%)
Doktersassistent (14%)
Verzorgende IG (47%)

Veelgevraagde ondernemende beroepen
Dit zijn de beroepen waarbij het van belang is dat je besluitvaardig bent, dingen voor elkaar krijgt, het voortouw neemt of risico durft te nemen.

Accountmanager (2%)
Online marketeer (10%)
Klantenservicemedewerker (55%)
Callcentermedewerker (97%)

Veelgevraagde conventionele beroepen
Bij dit soort beroepen is het van belang dat je procedureel bent, georganiseerd bent en afspraken nakomt.

Financial controller (7%)
Commercieel medewerker (54%)
Werkvoorbereider (88%)
Accountant (94%)
Salarisadministrateur (97%)
Financieel administratief medewerker (98%)
Logistiek planner (99%)

Bij de helft van de meest gevraagde functies op dit moment bedraagt het robotiseringspercentage 50% of meer. Dat betekent dat bij deze functies een aanzienlijk deel en soms bijna alle alle werkzaamheden binnen nu en 20 jaar zullen worden overgenomen door robots. Dat betekent dat jongeren die nu opgeleid worden tot bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur er ernstig rekening mee moeten gaan houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.

Waarom is er nu veel vraag naar beroepen die gaan verdwijnen?

Er is al veel bekend over de winnaars en verliezers robotisering. Maar hoe kan het nu dat er op dit moment veel vraag is naar functies waarvan het werk vrijwel zeker zal worden overgenomen door robots? Dat heeft onder andere te maken met conjuncturele ontwikkelingen. Dat betekent dat op het moment dat de economie aantrekt er vanzelf meer vraag naar bepaald werk ontstaat. Als een bedrijf dan nog niet over een geautomatiseerde oplossing beschikt in de vorm van bijvoorbeeld een robot of slimme software zal dit bedrijf toch iemand moeten inhuren. Dit brengt ons meteen bij de tweede oorzaak. Investeren in robots en technologie is duur en kost tijd. Daarnaast geldt dat er voor sommige werkzaamheden nog geen technologische oplossing is ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat de kans heel groot is dat veel werkzaamheden op termijn toch overgenomen zullen worden door robots. Het is dus raadzaam om hier bij omscholing, studie- en beroepskeuze rekening mee te gaan houden. 

Op dit moment is er bijvoorbeeld veel vraag naar heftruckchauffeurs. Amazon.com bezit nu al distributiecentra waar de heftruckchauffeurs en orderpickers zijn vervangen door robots. Het is een kwestie van tijd dat er steeds meer distributiecentra zullen verschijnen waarbij al het werk door robots wordt uitgevoerd. Tot die tijd moeten de online bestelde pakketjes wel gedistribueerd worden. Dus zolang er online winkels zijn die nog geen gebruik maken van volledig geautomatiseerde distributiecentra zal er vraag zijn naar bijvoorbeeld heftruckchauffeurs en orderpickers. Deze vraag zal wel steeds kleiner worden. Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe beroepen. Of de toename van deze nieuwe beroepen groot en snel genoeg is om het verlies van de huidige functies op te vangen, is nog niet te voorspellen. 

Hoe kansrijk en toekomstbestendig is mijn baan?

Wil je weten hoe toekomstbestendig en kansrijk je huidige baan is? Ga dan naar de en vind je beroep. Bij elk beroep wordt vermeld hoe groot het robotiseringspercentage is en kun je zien of er actuele vacatures zijn waarop je direct kunt solliciteren. 

NAAR DE BEROEPENZOEKER

Hoe vind ik ander werk dat bij mij past?

Heb je een baan met weinig toekomstperspectief? Zoek dan naar werk waarin je persoonlijke talenten worden gewaardeerd. Als je werk doet dat bij je persoonlijkheid past, zal je tevredener en succesvoller zijn. Ben je bijvoorbeeld accountant? Een beroep waarbij veel werkzaamheden door slimme algoritmes en nieuwe technieken als blockchain zullen worden overgenomen. Overweeg dan bijvoorbeeld een toekomstbestendig beroep als financial controller. Een beroep dat ook hoog scoort op de persoonlijkheidskenmerken conventioneel en ondernemend. Op deze wijze kun je zoeken naar andere beroepen die ook bij je persoonlijkheid passen. Gebruik hiervoor  een van onze beroepskeuzetesten en kijk welke persoonlijkheidskenmerken het meest op jou van toepassing zijn en ontdek welke bestaande en nieuwe beroepen hier allemaal bij passen. 

Beroepskeuzetest
Ontdek binnen 5 minuten welke beroepen bij je persoonlijkheid passen. Legt ook uit waarom sommige beroepen op lager, middelbaar en hoger niveau bij je passen.

Beroepentest mbo
Ontdek binnen 5 minuten welke beroepen op mbo niveau bij je persoonlijkheid passen. Legt ook uit waarom bepaalde beroepen op middelbaar niveau bij je passen. 

Beroepentest hbo en wo
Ontdek binnen 5 minuten welke beroepen op hoger niveau bij je persoonlijkheid passen. Legt ook uit waarom bepaalde beroepen op hbo en academisch niveau bij je passen. 

Over de topt 30 van meest gevraagde functies en hun toekomstbestendigheid

De lijst met meest gevraagde functies is samengesteld op basis van de lijst met kansrijke beroepen van het UWV in combinatie met de lijst van de 27 meest gevraagde functies in 2017 van Randstad. De robotiseringspercentages zijn afkomstig van Jobpersonality en zijn gebaseerd op het onderzoek van de Universiteit van Oxford.