Baan voor het leven

21 augustus 2023
Een baan voor het leven, bestaat dat nog wel? Robotisering zorgt ervoor dat veel banen in ramp tempo verdwijnen. Uiteraard ontstaan er ook nieuwe banen, maar hoe lang zullen deze bestaan? Toch zijn er nog steeds banen voor het leven. Maar welke banen zijn dat? Hieronder staan 10 banen voor het leven. Banen waarvan we bijna zeker weten dat deze zullen blijven bestaan. Bij elke baan voor het leven kan je doorklikken voor meer informatie over opleidingen, salaris en actuele vacatures.

baan voor het leven

10 banen voor het leven

1. Medisch specialisten

Ook medisch specialisten zullen steeds vaker gebruik gaan maken van robots en slimme software. Nu al wordt er veel gebruik gemaakt van slimme apparaten en software. Denk aan apparaatjes die inwendig je hart ondersteunen (defibrillators), robots die helpen bij operaties of software die helpt bij het lokaliseren van tumoren of andere aandoeningen. Toch zullen medisch specialisten nodig blijven. Zij ontwikkelen, verbeteren en besturen de robots en software, zij moeten afwegingen maken die robots niet kunnen maken en zij moeten communiceren met patiënten. Mensen met een medisch beroep hebben dus een baan voor het leven.

Medische banen; huisarts, cardioloog, bedrijfsarts, specialist ouderenzorg, psychiater.

 

2. Zorgverleners

Zolang er mensen zijn, zal er behoefte zijn aan zorgverleners. De fijne motoriek van kappers is bijna niet te robotiseren en dit geldt ook voor het werk van een fysiotherapeut. Maar denk ook aan een luisterend oor en iemand die met je meedenkt. Of aan zorgverleners die je helpen als je (tijdelijk) niet voor jezelf kunt zorgen. Zorgverlening is echt mensenwerk dat niet snel door robots overgenomen zal worden. Zorgverleners zullen dus niet snel hun baan verliezen.

Zorgbanen: verpleegkundige, kapper, psycholoog, jeugdconsulent, fysiotherapeut, maatschappelijk werker.

 

3. Bedrijfseigenaren

Je zult altijd eigenaren van vastgoed, bedrijven en land hebben. Voor de waarde van een bedrijf, stuk land of pand is het vaak belangrijk dat dit goed wordt onderhouden, ontwikkeld of verzorgd. De werkzaamheden die dit met zich meebrengt, worden vaak door de eigenaren zelf uitgevoerd. Denk aan een agrariër die zijn eigen land bewerkt of een huiseigenaar die zijn vastgoed zelf onderhoudt en verhuurt. Er zijn ook mensen die geld verdienen door aandelen in bedrijven te kopen en op een gunstig moment weer te verkopen. Dit vraagt wel veel geduld en kennis van de markt. Maar mensen die eigenaar zijn van een bedrijf, stuk grond of vastgoed kunnen hieraan blijven verdienen.

Banen van bedrijfseigenaren: agrariër, zelfstandig ondernemer, vastgoedhandelaar, effectenhandelaar.

 

4. Monteurs

Alle apparaten moeten geïnstalleerd, onderhouden worden of gaan een keer stuk. Hiervoor heb je monteurs nodig. Door de komst van robots en software is het werk van veel monteurs wel erg veranderd. Automonteurs en fietsmonteurs moeten bijvoorbeeld veel meer verstand hebben van IT en elektronica dan vroeger. Elektrische voertuigen hebben daarnaast minder motoronderhoud nodig, maar ook deze voertuigen hebben banden en andere onderdelen die verslijten en vervangen moeten worden. Op het gebied van duurzaamheid zal de vraag naar monteurs toenemen en groot blijven. Bijvoorbeeld om zonnepanelen op daken te leggen, gebouwen te isoleren of warmtepompen te installeren en te onderhouden. Monteurs die over veelgevraagde vaardigheden beschikken zullen niet snel zonder werk komen te zitten.

De monteursbanen: monteur zonnepanelen, monteur warmtepompen, installatiemonteur, elektromonteur, liftmonteur, isolatiemonteur.

 

5. Programmeurs

Programmeurs en software developers leken vooral te profiteren van de robotisering. Maar de recente ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) brengen hier wel verandering in. Een programmeercode kan je door programma’s als ChatGPT laten schrijven. Veel developers maken hier al gebruik van. Dat scheelt heel veel tijd en dus heb je minder programmeurs nodig. Programmeurs worden steeds meer mensen die de juiste vraag kunnen stellen voor het creëren van de juiste code in plaats van dat ze zelf de code moeten bedenken en schrijven. Dat betekent dus niet dat programmeurs gaan verdwijnen. Hun beroep zal wel ingrijpend gaan veranderen. En omdat IT zo ontzettend belangrijk is en zal blijven, zullen programmeurs, in welke vorm dan ook, onmisbaar blijven.

De softwarebanen: software developer, securityspecialist, big data analist, IT-specialist.

 

6. Robotoperators

Veel machines, voertuigen en andere apparaten zullen als gevolg van automatisering en robotisering steeds meer handelingen zelfstandig kunnen uitvoeren. Waardoor er minder vraag zal zijn naar chauffeurs, machinisten en productiemedewerkers. Nu is er bijvoorbeeld nog veel vraag naar magazijnmedewerkers. Maar er zal een moment komen dat het meeste werk in magazijnen door robots zal worden gedaan. Maar deze robots moeten gecontroleerd en aangestuurd worden. Dat is het werk van een robotoperator. De robotoperator ziet er dus op toe dat de robots hun werk goed doen. Of het nu om een drone gaat, een lasrobot of een lopende band met robots.

De operatorbanen: robotoperator, operator lasrobot, dronepiloot, procesoperator.

 

7. Kunstenaars

Een ding is zeker. Computers zijn niet creatief. Maar creativiteit moet je breder zien dan artistiek zijn of mooi kunnen schilderen. Het gaat om het vermogen om content, nieuwe diensten, producten of bedrijven te creëren. Dus wie schrijft de content (teksten) voor websites? Wie bedenkt nieuwe online diensten? Wie ontwerpt jouw huis, meubels of kleiding? Daarnaast zal er altijd behoefte zijn aan kunst, films en theater. Maar de concurrentie is in deze sector wel groot wat de kans op een goedbetaalde baan kleiner maakt.

De creatieve banen: content marketeer, entrepreneur, architect, industrieel ontwerper, kledingontwerper, kunstenaar, acteur, vlogger.

 

8. Ingenieurs

Tussen het bedenken en het realiseren van iets zit de ingenieur. Zolang er mensen zijn, zullen er nieuwe dingen bedacht en gemaakt worden. Ingenieurs zijn nodig voor de realisatie hiervan. Computertechnieken maken het werk van een ingenieurs vaak makkelijker of geeft meer ruimte om opties door te rekenen. Als ingenieur maak je nieuwe dingen maar vaak ben je ook bezig met het verbeteren van apparaten, processen of objecten. Dat kunnen robots zijn, maar ook fabrieken, productiefaciliteiten, (digitale) infrastructuur en gebouwen. Een ingenieur wordt vaak een engineer genoemd.

De ingenieur banen: robotica engineer, BIM modelleur, werktuigbouwkundige, production engineer, bouwkundig adviseur, hardware engineer, procestechnoloog, chemical engineer.

 

9. Docenten

Voor veel toekomstbestendige banen geldt dat je over een bepaalde vakkennis moet beschikken. Zoals kunnen programmeren of het verlenen van medische zorg. Hiervoor moet je een opleiding volgen en les krijgen en daarvoor heb je docenten nodig. Dankzij internet zijn er al talloze onlinetrainingen die je kunt volgen. Maar een goede docent blijft onmisbaar. Lesgeven is mensenwerk en veel meer dan kennisoverdracht alleen. Zeker in het basis- en voortgezet onderwijs. Maar ook later op vakscholen, hogescholen en universiteiten.

De onderwijsbanen: pedagogisch medewerker, leerkracht basisonderwijs, docent voortgezet onderwijs, trainer, hoogleraar.

 

10. Managers

Goede managers zorgen ervoor dat medewerker hun werk kunnen doen. Hoe kleiner de organisatie hoe diversen het takenpakket van een manager. Bij grote organisaties of in bepaalde sectoren hebben managers vaak een bepaalde specialisatie. Ze zijn dan IT-manager of marketingmanager en geven leiding aan medewerkers met dezelfde achtergrond. Als manager moet je dan ook over voldoende inhoudelijke kennis beschikken om de werknemers te kunnen aansturen. Managers moeten met verschillende belangen rekening houden en deze afwegen. Dat is iets dat computers en robots niet goed kunnen. Daarom is het beroep van manager een baan voor het leven.

De managementbanen: onderwijsbestuurder, bedrijfsleider, hospitality manager, financieel directeur, algemeen directeur, teamleider, projectmanager.

 

Wat zijn de kenmerken van banen voor het leven?

Banen voor het leven zijn de banen waarin je een divers takenpakket hebt en over eigenschappen moet beschikken die computers en robots moeilijk kunnen overnemen. Dat betekent dus werk waarvoor je creatief of innovatief moet zijn, moet kunnen samenwerken of mensen helpt. De banen voor het leven vind je vooral in de zorg, het onderwijs, de IT, bestuur en management, techniek en op het gebied van innovatie.

Een baan voor het leven betekent overigens niet dat de werkzaamheden die bij deze baan horen niet veranderen. Het werk van een docent ziet er nu heel anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Dat geldt voor de meeste banen van het leven. Het soort werk en de verscheidenheid aan werkzaamheden zorgt ervoor dat banen voor het leven moeilijk door robots overgenomen kunnen worden.

Welke banen gaan verdwijnen? Dat zijn vooral de banen waarin computers en robots heel goed zijn. Dus dat zijn werkzaamheden die redelijk voorspelbaar en eentonig zijn. Dat kunnen administratieve werkzaamheden zijn. Zoals het controleren van cijfers en data. Maar ook meer fysieke werkzaamheden. Zoals eenvoudige productiewerkzaamheden. Robotisering bedreigt banen als data-entrymedewerker, medewerker boekhouding en loonadministratie, productiemedewerker, magazijnmedewerker, bankmedewerker en kassamedewerker.

 

Hoe vind ik een baan voor het leven die bij mij past?

Hoe weet ik nu welke baan voor het leven bij mij past? Gebruik hiervoor de beroepenzoeker. Selecteer de twee persoonlijkheidskenmerken die het beste bij jou passen. Weet je niet welke dat zijn? Doe dan eerst de beroepskeuzetest. De beroepenzoeker toont de beroepen die het hoogst scoren op de twee persoonlijkheidskenmerken die bij jou passen. Achter elk beroep staat door middel van een percentage hoe groot de kans is dat het werkzaamheden die je voor dit beroep moet uitvoeren door robots overgekomen kunnen worden. Hoe kleiner het percentage, hoe groter de kans dat je jouw baan voor het leven hebt gevonden.

BEROEPENZOEKER