Rapport Persoonlijkheidstest

De test die je zojuist hebt gedaan, meet 5 de volgende eigenschappen: extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid.

Samen geven je scores op deze eigenschappen een goed beeld van jou als persoon. Hieronder lees je hoe je op elk van deze persoonlijkheidseigenschappen scoort. Je kunt met onderstaande button je rapport downloaden. En met een testaccount kan je deze test zelf afnemen.


EXTRAVERSIE

Het balkje laat zien hoe extravert jij volgens de test bent. Hoe meer jouw score naar rechts ligt, hoe hoger je scoort op extraversie.

Introvert
jij
Extravert

 

  • Naarmate je meer naar rechts zit met je score, ben je meer extravert. Dat wil zeggen, houd je ervan om onder de mensen te zijn, praat je graag, ben je meestal vrolijk en spontaan en heb je behoefte aan avontuur.
  • Naarmate je meer naar links zit met je score, ben je meer introvert. Dat wil zeggen, denk je graag na, kan je je in je eentje goed vermaken en houd je je, in gezelschap, wat meer op de achtergrond.

Wat past er bij je in werk en beroep?

  • Extraverte mensen houden van werk waarbij ze met mensen moeten omgaan en waarin uitdagingen liggen. Werk moet niet te saai zijn. Voorbeelden van sectoren waar extraverte mensen goed passen zijn management, marketing, sales, en het onderwijs. Denk aan beroepen zoals accountmanager, medewerker kinderdagverblijf, acteur, docent Engels en sportinstructeur.
  • Introverte mensen houden van werk waarbij ze heel zelfstandig kunnen opereren,  lekker hun eigen gang kunnen gaan en dingen moeten uitzoeken. Voorbeelden van sectoren die introverte mensen aanspreken zijn de accountancy, wetenschap en technologie. Denk aan beroepen zoals programmeur, schrijver, laborant, schoonmaker en accountant.

Tips!

  • Heb je een hoge score op extraversie? Praten is belangrijk voor een goed contact met mensen, en daarmee ook voor de samenwerking. Kijk echter uit dat je je tijd niet teveel verbabbelt.
  • Heb je een lage score op extraversie? Vermijd het contact met de mensen op je werk dan niet onnodig. Ook al ben je heel zelfstandig, soms heb je nu eenmaal anderen nodig (of anderen jou!). En moet je een keer een presentatie geven? Geen nood, met een training presenteren kunnen zelfs introverte mensen plezier beleven aan het spreken voor een groep.

VRIENDELIJKHEID

Het balkje laat zien hoe vriendelijk jij volgens de test bent. Hoe meer jouw score naar rechts ligt, hoe hoger je scoort op vriendelijkheid.

Competitief
jij
Vriendelijk

 

  • Naarmate je meer naar rechts zit met je score, ben je vriendelijker en meegaander. Dat wil zeggen dat je graag anderen helpt, rekening houdt met andermans gevoelens en harmonie in je relaties met anderen belangrijk vindt.
  • Naarmate je meer naar links zit met je score, ben je competitiever en minder vriendelijk. Misschien onbedoeld, denk je wat meer aan je eigenbelang en houd je niet altijd even veel rekening met andere mensen. Ook kan je direct, ongeduldig of koppig zijn.

Wat past er bij je in werk en beroep?

  • Vriendelijke mensen houden van werk waarbij ze iets kunnen betekenen voor andere mensen. Voorbeelden van sectoren die vriendelijke mensen aanspreken zijn de gezondheidszorg en het onderwijs. Denk aan beroepen zoals verpleegkundige, leraar basisonderwijs, dierenverzorger, mediator en huisarts.
  • Mensen die lager scoren op vriendelijkheid houden van werk waarbij ze hun eigen doelen en ambities kunnen waarmaken.  Ze kunnen goed impopulaire maatregelen nemen en werken onder competitieve omstandigheden. Voorbeelden van sectoren waarin deze mensen goed functioneren zijn sales, bestuur en directie en ordehandhaving. Denk aan beroepen zoals advocaat, beveiliger, manager, straatverkoper of vertegenwoordiger.

Tips!

  • Heb je een hoge score op vriendelijkheid? Kijk dan uit dat je niet over je grenzen gaat alleen maar om anderen te helpen. Durf op tijd ‘nee’ te zeggen. Je kan tenslotte alleen iets voor anderen betekenen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Wil je leren om, met respect voor anderen, meer voor jezelf op te komen? Volg dan een training assertiviteit.
  • Heb je een lage score op vriendelijkheid? Realiseer je dan dat je veel kan hebben aan andere mensen, mits je ze goed behandelt. Doe jij iets voor anderen, dan doen zij iets voor jou op het moment dat je dat nodig hebt. 

EMOTIONELE STABILITEIT

Het balkje laat zien hoe emotioneel stabiel jij volgens de test bent. Hoe meer jouw score naar rechts ligt, hoe hoger je scoort op emotionele stabiliteit.

Sneller bezorgd
jij
Emotioneel stabiel

 

  • Naarmate je meer naar rechts zit met je score, ben je emotioneel stabieler. Dat houdt in dat je meestal kalm bent, sterk in je schoenen staat en tegen een stootje kan. Er moet al heel wat gebeuren wil jij gestrest of emotioneel raken.
  • Naarmate je meer naar links zit met je score, ben je sneller bezorgd en alerter. Je bent gevoelig van aard, kunt emotionele ups en downs ervaren, en kunt last hebben van onzekerheid en stress.

Wat past er bij je in werk en beroep?

  • Emotioneel stabiele mensen kunnen veel verschillende soorten werk doen. Een hoge score op emotionele stabiliteit is vooral handig in sectoren en beroepen die risico’s en stress met zich mee brengen en waar je een grote verantwoordelijkheid hebt. Voorbeelden van dit soort sectoren zijn defensie, directie, luchtvaart en de zorg. Denk aan beroepen zoals beroepsmilitairambulanceverpleegkundige, brandweerman, luchtvaartpiloot, cardioloog en politicus.
  • Mensen die wat lager scoren op emotionele stabiliteit houden van werk waarin ze hun eigen tempo kunnen volgen, waar niet teveel druk op hen wordt uitgeoefend en waar het van belang is alert en attent te zijn. Maar ook voor creatieve beroepen kan het nuttig zijn om gevoeliger van aard te zijn. Voorbeelden van sectoren waarin je sensitief en alert dient te zijn, zijn dienstverlenend, creatief en/of administratief van aard. Denk aan beroepen zoals tekstschrijver, applicatieontwikkelaar, webdesignerboekhouder en hovenier.

Tips!

  • Heb je een hoge score op emotionele stabiliteit? Erger je je dan niet te snel aan mensen die snel gestrest zijn. Niet iedereen staat zo sterk in zijn schoenen als jij!
  • Heb je een lage score op emotionele stabiliteit? Beter met stress omgaan kan je gelukkig heel goed leren. Bijvoorbeeld met een training mindfulness.

ORDELIJKHEID

Het balkje laat zien hoe ordelijk jij volgens de test bent. Hoe meer jouw score naar rechts ligt, hoe hoger je scoort op ordelijkheid.

Spontaan
jij
Ordelijk

 

  • Naarmate je meer naar rechts zit met je score, ben je ordelijker en meer gefocust. Dat houdt in dat je je aan afspraken houdt, systematisch te werk gaat en houdt van orde en structuur. Je kan hard werken, krijgt dingen voor elkaar en hebt oog voor detail.
  • Naarmate je meer naar links zit met je score, ben je spontaner en minder gefocust. Je leeft met de dag en bent flexibel in hoe je je werk aanpakt. Je kunt rommel maken en chaotisch worden.

Wat past er bij je in werk en beroep?

  • Ordelijke mensen kunnen veel verschillende soorten werk doen. Een hoge score op ordelijkheid is vooral handig in sectoren en beroepen waarin nauwkeurigheid belangrijk is en fouten vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in de bouw, IT, voedselbranche, onderzoek en administratieve sector. Denk aan beroepen zoals consultant, marktonderzoeker, elektricien, loodgieter, kok, software developer en bouwmanager.
  • Mensen die lager scoren op ordelijkheid houden van variatie in hun werk en kunnen goed improviseren. Dat kan handig zijn in functies waarbij flexibiliteit heel belangrijk is. Denk aan beroepen zoals een cameraman, horecamedewerker, verkoopadviseur, accountmanager of een tolk.

Tips!

  • Heb je een hoge score op ordelijkheid? Kijk uit dat je niet te perfectionistisch wordt, dat zorgt alleen maar voor stress. Meestal is goed echt goed genoeg en is perfect niet nodig. Zit je perfectionisme je in de weg? Overweeg dan een training op het gebied van faalangst. Je leert dan controle lost te laten en er iets moois voor terug te krijgen.
  • Heb je een lage score op ordelijkheid? Kijk dan toch eens wat een goede planning je kan brengen. Er zijn ook veel cursussen die je wellicht wat meer structuur kunnen geven, zoals een training timemanagement. Je zult merken dat je met wat meer orde en structuur minder dingen vergeet en minder fouten maakt.

OPENHEID

Het balkje laat zien hoe open jij, volgens deze test, staat voor nieuwe ervaringen. Hoe meer jouw score naar rechts ligt, hoe hoger je scoort op openheid voor ervaringen.

Traditioneler
jij
Openheid

 

  • Naarmate je meer naar rechts zit met je score, sta je meer open voor nieuwe ervaringen. Dat houdt in dat je nieuwsgierig en open-minded bent, bereid bent om nieuwe dingen te proberen en veel fantasie en ideeën hebt.
  • Naarmate je meer naar links zit met je score, ben je meer traditioneel, sta je minder open voor nieuwe ervaringen en experimenten. Je doet de dingen het liefste zoals je ze altijd doet, houdt niet zo van veranderingen en bent nuchter van aard.

Wat past er bij je in werk en beroep?

  • Mensen die open staan voor ervaringen doen graag werk waarin ze nieuwe dingen meemaken, over dingen kunnen filosoferen of inventief kunnen zijn. Hun creativiteit maakt dat ze in veel sectoren en functies kunnen werken. Denk aan een entrepreneur die een nieuw idee heeft en een bedrijf start en aan beroepen zoals journalist of copywriter. Andere voorbeelden van beroepen waarin het helpt als je hoog op deze eigenschap scoort zijn bijvoorbeeld illustrator, loopbaanadviseur en regisseur.
  • Mensen die lager scoren op openheid voor ervaringen houden van voorspelbaarheid in het werk en zijn wat traditioneler. Dat is handig in sectoren waarin het van belang is dat je volgens bestaande regels en procedures werkt. Zoals de luchtvaartsector, administratieve sector en bij toezicht en regelgeving. Denk aan beroepen zoals controllertoezichthouderluchtverkeersleider, jurist, machinist, operationeel manager en operator.

Tips!

  • Heb je een hoge score op openheid voor ervaringen? Maak je ideeën dan concreet: wie, wat, hoe en wanneer moet er iets gebeuren? Anders blijf je hangen in luchtkastelen.
  • Heb je een lage score op openheid voor ervaringen? Wees dan niet te bang om te veranderen. Realiseer je dat alles, op den duur, went. Wil je leren om meer ‘out of the box’ te denken? Volg dan een training creativiteit waarmee je leert te improviseren en te denken zonder belemmeringen.

TOTAALSCORE

Hieronder kun je zien hoe je op alle vijf de persoonlijkheidskenmerken hebt gescoord. 

 

Jouw persoonlijkheid is een waardevolle soft skill

  • Bedenk je altijd dat een hoge of lage score niet goed of slecht is. Voor sommige situaties of functies is een hoge score gewenst, terwijl bij andere functies een lagere score beter past. Zoek of creëer dan ook altijd een (werk)omgeving waarin je persoonlijkheid het best tot zijn of haar recht komt. Je kunt dan zoveel mogelijk jezelf zijn en werkzaamheden doen die passen bij wie je bent. Dat is wel zo prettig.
  • Heb je soms het gevoel dat je persoonlijkheid je in de weg zit? Het kan dan al helpen om een online training te volgen. Niet om te veranderen wie jij bent, maar om beter om te leren gaan met die dingen die je lastig vindt. Bekijk hiervoor het aanbod met online soft skill trainingen.
  • Je persoonlijkheid is ook bepalend voor de soft skills die bij je passen en die je makkelijk af zullen gaan. Soft skills zijn generieke vaardigheden die in verschillende functies en omstandigheden heel nuttig kunnen zijn. In plaats van soft skills spreekt men ook wel van generieke competenties.  

 

Deze persoonlijkheidstest zelf afnemen?

Via een eigen testaccount kan je deze persoonlijkheidstest en alle andere loopbaantesten van Jobpersonality zelf afnemen en inzien. Reclamevrij en voorzien van jouw logo en huisstijlkleur. Vraag nu een testaccount aan. Je krijgt dan een proeftegoed zodat je het vrijblijvend kunt uitproberen.

Tevreden met dit advies? Deel of mail!