Vakantiebanen

Wat is je favoriete vakantiebaan?

15 juli 2017, update 25 juni 2019
Met je vakantiebaan kun je geld verdienen. Maar vakantiebanen bieden je ook nog een andere mogelijkheid. Een vakantiebaan is ook een uitgelezen kans om werkervaring op te doen en te ervaren wat voor soort werk (nog meer) bij je past. Hieronder staan 15 veelvoorkomende vakantiebanen. Bij elke vakantiebaan staan passende beroepen op basis van persoonlijkheidskenmerken en competenties. Ontdek welke beroepen bij je passen op basis van je favoriete vakantiebaan.

Strandtenthouder

1. Horecamedewerker

Als horecamedewerker (vaak ober of serveerster genoemd) ben je ondernemend ingesteld en tegelijkertijd ook een sociaal dier.

Vergelijkbare beroepen: relatiemanager, mediator en docent in het voortgezet onderwijs.

2. Keukenhulp

Als keukenhulp ben je werkzaam in een keuken en help je bijvoorbeeld mee met het voorbereiden van maaltijden.

Vergelijkbare beroepen: zelfstandig werkend koktraiteur en cateraar.

3. Gids

Als gids leid je mensen rond langs bezienswaardigheden. Je bent een echte prater, neemt het voortouw en hebt oog voor de belangen van anderen.

Vergelijkbare beroepen: politicus, schuldhulpverlener en accountmanager.

4. Promotiemedewerker

Als de temperaturen stijgen gaan meer mensen de straat op en is er een grotere behoefte aan promotiemedewerkers. Als promotiemedewerker breng je producten en diensten onder de aandacht en probeer je deze uiteindelijk te verkopen.

Vergelijkbare beroepen: vertegenwoordiger en salesmanager.

5. Festivalopbouwer

Een festivalopbouwer werkt met zijn handen, is fysiek ingesteld en houdt van afwisseling.

Vergelijkbare beroepen: verhuizer, beveiliger en hovenier.

6. Strandtenthouder

Een strandtenthouder is een echt vakantieberoep waarbij je in een korte periode heel hard moet werken en ondernemen. In de winter kun je bijkomen of iets anders gaan ondernemen.

Vergelijkbare beroepen: entrepreneur en horeca manager.

7. Lifeguard

Een badmeester of lifeguard is fysiek ingesteld, helpt graag andere mensen en houdt tegelijkertijd van afwisseling of buiten zijn.

Vergelijkbare beroepen: ambulancechauffeur, gymdocent en verloskundige.

8. Gastheer of gastvrouw

Een gastheer of gastvrouw wordt vaak ook een host of hostess genoemd en is vooral sociaal en ondernemend ingesteld.

Vergelijkbare beroepen: accountmanager en relatiemanager.

9. Caravan en camper monteur

De caravan en campermonteur heeft het vooral vlak voor en tijdens de zomer erg druk. Je vindt het in dit werk leuk om technische of mechanische problemen op te lossen.

Vergelijkbare beroepen: automonteurinstallatiemonteur en civiel ingenieur.

10. Animatiemedewerker

Als animatiemedewerker organiseer je activiteiten voor volwassenen en kinderen op bijvoorbeeld een camping. Zoals een kinderdisco, aerobics en een playbackshow.

Vergelijkbare beroepen: pedagogisch medewerker en leerkracht in het basisonderwijs.

11. Schoonmaakmedewerker

Een schoonmaakmedewerker zorgt er bijvoorbeeld voor dat gasten in een schone hotelkamer slapen en dat de wc’s netjes zijn. Werk waarbij je zelfstandig werkt, van aanpakken houdt en je je zaakjes op orde hebt.

Vergelijkbare beroepen: bakker, operator en schilder.

12. Barman

Een barman of barvrouw raakt niet snel in paniek, kan snel werken en zorgt er voor dat de bar er netjes en verzorgd uit ziet. Je bent met andere woorden ondernemend en geordend persoon. 

Vergelijkbare beroepen: manager en bedrijfsleider.

13. Afwasser

Van alle vakantieberoepen zal dat van een afwasser niet de meest favoriete zijn. Mensen die als afwasser werken kunnen echter goed alleen zijn, doorpakken en hebben letterlijk geen moeite om hun handen vies te maken.

Vergelijkbare beroepen: lasser en metselaar.

14. Baliemedewerker hotel

Als baliemedewerker in een hotel ben je voorkomend en het eerste aanspreekpunt voor hotelgasten. Je vindt het leuk om gasten te ontvangen, wegwijs te maken en voorlichting te geven.

Vergelijkbare beroepen: hypotheekadviseur en controller.

15. Barista

Een barista weet hoe je de beste cappuccino moet maken. Je beheerst het apparaat, hebt gevoel voor de ingrediënten en wilt het beste resultaat behalen.

Vergelijkbare beroepen: industriële productmanager en kwaliteitsmanager.

bijrijder

Veelvoorkomende vakantiebanen

Naast de typische vakantiebanen is er tijdens vakantieperiodes ook behoefte aan personeel om personeelstekorten op te vangen. De vacaturesite Adzuna becijferde dat 20% van de zomer vacatures in de logistieke sector is. “Veel bedrijven proberen in de zomermaanden een deel van de personeelstekorten op te vangen met vakantiewerk. Zeker in de logistiek kunnen jongeren snel aan de slag zonder enige voorafgaande ervaring.” zeg Thomas de Schuyter, Country manager bij Adzuna. Denk daarbij vooral aan functies als magazijnmedewerkers, orderpickers en bijrijder. Maar ook in de IT (bijvoorbeeld als ICT Systeembeheerder) en zorgsector (bijvoorbeeld als thuishulp) liggen kansen voor jongeren die wat willen bijverdienen tijdens de zomermaanden.

Werken en tegelijkertijd vakantie vieren

Een aanbieder van vakantie deals, Vakantie Dealz, zette in 2017 de beroepen op een rij waarmee je geld verdient en tegelijkertijd vakantie viert. Meestal zijn dit vakantiebanen waarbij je Nederlandstalige toeristen in het buitenland helpt. Vaak krijg je de kosten en inwoning vergoed en ontvang je daarbij een kleine vergoeding voor de te verrichten werkzaamheden. Echt rijk zal je er niet van worden. Maar je doet wel veel werkervaring op, ontmoet veel mensen en leert hoe het is om in het in buitenland te wonen en werken.

 

Populair vakantiewerk

Volgens VakantieDealz.nl zijn dan vooral de volgende vakantiebanen populair:

Animator op een camping of in een hotel

Propper voor een bar, disco of café.

Ober of serveerster bij een bar, disco, strandtent of café met veel Nederlandstalige gasten.

Conciërge of portier in een hotel.

- Als gids stadswandelingen of fietstours begeleiden.

Nanny in de vorm van vakantie oppas. Met een gezin mee op hun vakantie om op de kleintjes te letten.

Sportleraar voor toeristen. Denk aan een duikinstructeur, skileraar en zeilleraar. Maar dan moet je natuurlijk wel bedreven zijn in deze sporten.

Waar je ook aan kunt denken is tegen kost en inwoning (of een kleine vergoeding) op het land werken. Als medewerker akkerbouwbedrijf. Bijvoorbeeld in de fruitteelt of bij een wijnboer. Lekker de hele dag in de buitenlucht en zon. En dan 's avonds of aansluitend aan je werkperiode lekker in de buurt op stap gaan.

Wil je niet per se naar het buitenland, maar wel een vakantiegevoel beleven? Dan zijn er tijdens het hoogseizoen in Nederland zelf genoeg campings, hotels en andere toeristische locaties waar ze personeel nodig hebben.

 

Hoe kun je vakantiewerk gebruiken voor je beroepskeuze?

Door middel van vakantiewerk ontdek je in de praktijk welke werkzaamheden je wel of niet aanspreken. Wat gaat je makkelijk af, waar krijg je energie van? En welk werk vind je vervelend om te doen of zie je erg tegenop? Antwoorden op deze vragen laten zien wat voor ander werk bij je persoonlijkheid past en helpen je zo bij je beroepskeuze. Werk je al langer en ben je niet tevreden met je huidige werk? Ook dan kun je met terugwerkende kracht kijken naar bijbaantjes die je ooit hebt gehad. Vond je het bijvoorbeeld leuk om in de bediening te werken? Dan ben je waarschijnlijk ondernemend en sociaal aangelegd. Kenmerken die je bijvoorbeeld goed passen bij een mediator of docent in het voortgezet onderwijs. Op deze wijze kun je dus onderzoeken wat voor werk bij je persoonlijkheid past. Een beroepskeuzetest werkt ook op deze manier. Door te testen naar welk type werk je voorkeur uitgaat, kom je vanzelf bij beroepen die je het meeste aanspreken.

DOE DE BEROEPSKEUZETEST