Vakantiebanen

Wat is je favoriete vakantiebaan?

11 maart 2021
Met je vakantiebaan kun je geld verdienen. Maar vakantiebanen bieden je ook nog een andere mogelijkheid. Een vakantiebaan is ook een uitgelezen kans om werkervaring op te doen en te ervaren wat voor soort werk (nog meer) bij je past. Hieronder staan 15 veelvoorkomende vakantiebanen. Bij elke vakantiebaan staan passende beroepen op basis van persoonlijkheidskenmerken en competenties. Ontdek welke beroepen bij je passen op basis van je favoriete vakantiebaan.

Strandtenthouder

1. Horecamedewerker

Als horecamedewerker (vaak ober of serveerster genoemd) ben je ondernemend ingesteld en tegelijkertijd ook een sociaal dier.

Vergelijkbare beroepen: relatiemanager, mediator en docent in het voortgezet onderwijs.

2. Keukenhulp

Als keukenhulp ben je werkzaam in een keuken en help je bijvoorbeeld mee met het voorbereiden van maaltijden.

Vergelijkbare beroepen: zelfstandig werkend koktraiteur en cateraar.

3. Gids

Als gids leid je mensen rond langs bezienswaardigheden. Je bent een echte prater, neemt het voortouw en hebt oog voor de belangen van anderen.

Vergelijkbare beroepen: politicus, schuldhulpverlener en accountmanager.

4. Promotiemedewerker

Als de temperaturen stijgen gaan meer mensen de straat op en is er een grotere behoefte aan promotiemedewerkers. Als promotiemedewerker breng je producten en diensten onder de aandacht en probeer je deze uiteindelijk te verkopen.

Vergelijkbare beroepen: vertegenwoordiger en salesmanager.

5. Festivalopbouwer

Een festivalopbouwer werkt met zijn handen, is fysiek ingesteld en houdt van afwisseling.

Vergelijkbare beroepen: verhuizer, beveiliger en hovenier.

6. Strandtenthouder

Een strandtenthouder is een echt vakantieberoep waarbij je in een korte periode heel hard moet werken en ondernemen. In de winter kun je bijkomen of iets anders gaan ondernemen.

Vergelijkbare beroepen: entrepreneur en horeca manager.

7. Lifeguard

Een badmeester of lifeguard is fysiek ingesteld, helpt graag andere mensen en houdt tegelijkertijd van afwisseling of buiten zijn.

Vergelijkbare beroepen: ambulancechauffeur, gymdocent en verloskundige.

8. Gastheer of gastvrouw

Een gastheer of gastvrouw wordt vaak ook een host of hostess genoemd en is vooral sociaal en ondernemend ingesteld.

Vergelijkbare beroepen: accountmanager en relatiemanager.

9. Caravan en camper monteur

De caravan en campermonteur heeft het vooral vlak voor en tijdens de zomer erg druk. Je vindt het in dit werk leuk om technische of mechanische problemen op te lossen.

Vergelijkbare beroepen: automonteurinstallatiemonteur en civiel ingenieur.

10. Animatiemedewerker

Als animatiemedewerker organiseer je activiteiten voor volwassenen en kinderen op bijvoorbeeld een camping. Zoals een kinderdisco, aerobics en een playbackshow.

Vergelijkbare beroepen: pedagogisch medewerker en leerkracht in het basisonderwijs.

11. Schoonmaakmedewerker

Een schoonmaakmedewerker zorgt er bijvoorbeeld voor dat gasten in een schone hotelkamer slapen en dat de wc’s netjes zijn. Werk waarbij je zelfstandig werkt, van aanpakken houdt en je je zaakjes op orde hebt.

Vergelijkbare beroepen: bakker, operator en schilder.

12. Barman

Een barman of barvrouw raakt niet snel in paniek, kan snel werken en zorgt er voor dat de bar er netjes en verzorgd uit ziet. Je bent met andere woorden ondernemend en geordend persoon. 

Vergelijkbare beroepen: manager en bedrijfsleider.

13. Afwasser

Van alle vakantieberoepen zal dat van een afwasser niet de meest favoriete zijn. Mensen die als afwasser werken kunnen echter goed alleen zijn, doorpakken en hebben letterlijk geen moeite om hun handen vies te maken.

Vergelijkbare beroepen: lasser en metselaar.

14. Baliemedewerker hotel

Als baliemedewerker in een hotel ben je voorkomend en het eerste aanspreekpunt voor hotelgasten. Je vindt het leuk om gasten te ontvangen, wegwijs te maken en voorlichting te geven.

Vergelijkbare beroepen: hypotheekadviseur en controller.

15. Barista

Een barista weet hoe je de beste cappuccino moet maken. Je beheerst het apparaat, hebt gevoel voor de ingrediënten en wilt het beste resultaat behalen.

Vergelijkbare beroepen: industriële productmanager en kwaliteitsmanager.

bijrijder

Veelvoorkomende vakantiebanen

Naast de typische vakantiebanen is er tijdens vakantieperiodes ook behoefte aan personeel om personeelstekorten op te vangen. De vacaturesite Adzuna becijferde dat 20% van de zomer vacatures in de logistieke sector is. “Veel bedrijven proberen in de zomermaanden een deel van de personeelstekorten op te vangen met vakantiewerk. Zeker in de logistiek kunnen jongeren snel aan de slag zonder enige voorafgaande ervaring.” zeg Thomas de Schuyter, Country manager bij Adzuna. Denk daarbij vooral aan functies als magazijnmedewerkers, orderpickers en bijrijder. Maar ook in de IT (bijvoorbeeld als ICT Systeembeheerder) en zorgsector (bijvoorbeeld als thuishulp) liggen kansen voor jongeren die wat willen bijverdienen tijdens de zomermaanden.

Werken en tegelijkertijd vakantie vieren

Werken en vakantie vieren tegelijkertijd. Dat linkt heel aantrekkelijk. Meestal zijn dit vakantiebanen waarbij je Nederlandstalige toeristen in het buitenland helpt. Vaak krijg je de kosten en inwoning vergoed en ontvang je daarbij een kleine vergoeding voor de te verrichten werkzaamheden. Echt rijk zal je er niet van worden. Maar je doet wel veel werkervaring op, ontmoet veel mensen en leert hoe het is om in het in buitenland te wonen en werken.

Populair vakantiewerk

Een aanbieder van vakantie deals, Vakantie Dealz, zette in 2017 de beroepen op een rij waarmee je geld verdient en tegelijkertijd vakantie viert. Meestal zijn dit vakantiebanen waarbij je Nederlandstalige toeristen in het buitenland helpt. Vaak krijg je de kosten en inwoning vergoed en ontvang je daarbij een kleine vergoeding voor de te verrichten werkzaamheden. Echt rijk zal je er niet van worden. Maar je doet wel veel werkervaring op, ontmoet veel mensen en leert hoe het is om in het in buitenland te wonen en werken. Volgens VakantieDealz.nl zijn dan vooral de volgende vakantiebanen populair:

  • Animator op een camping of in een hotel
  • Campingmedewerker. Je doet dan veel verschillende klusjes op een camping.
  • Propper voor een bar, disco of café.
  • Ober of serveerster bij een bar, disco, camping, strandtent of café met veel Nederlandstalige gasten.
  • Conciërge of portier in een hotel.
  • Gids voor bijvoorbeeld stadswandelingen.
  • Nanny in de vorm van vakantie oppas. Met een gezin mee op hun vakantie om op de kleintjes te letten.
  • Sportleraar voor toeristen. Denk aan een duikinstructeur, skileraar en zeilleraar.
  • Medewerker akkerbouwbedrijf. Bijvoorbeeld in de fruitteelt of bij een wijnboer. Lekker de hele dag in de buitenlucht en zon. En dan 's avonds of aansluitend aan je werkperiode lekker in de buurt op stap gaan.

 

Ervaringen van vakantiewerkers

Campingmedewerker in Zweden:

“Na het afronden van mijn studie wilde ik graag mee maken hoe het was om te werken in het buitenland. Via wereldwerk.eu ben ik terecht gekomen bij Camping Tiveden in Zweden waar ik een zomer mee mocht komen werken. Ik werd heel hartelijk ontvangen door Hein en Marlies op de camping en daardoor voelde ik me al snel thuis. Het team was gezellig en voelde eigenlijk als een grote familie. De werkzaamheden waren afwisselend, wat ervoor zorgde dat niet elke dag hetzelfde was. Zo werkte ik in de schoonmaak, maar ook in het restaurant. Het was soms hard doorwerken, maar gelukkig was er ook altijd ruimte voor gezelligheid. In mijn vrije tijd heb ik ook onwijs leuke dingen kunnen doen, zoals het verkennen van het nabijgelegen nationaal park Tiveden, kanoën, plaatsjes bezoeken en op elandsafari. Al met al heb ik een geweldige zomer gehad bij Camping Tiveden die ik zeker niet had willen missen.”

Animatrice in Italië:

“In 2019 deed ik animatie werk in Italië op een hele leuke camping. De camping heet le Capanne. In het hoofdseizoen zijn hier super veel Nederlanders. Dus ik praat heel veel Nederlands tijdens het werk. Eigenlijk zijn wij elke dag de hele dag druk. We beginnen de dag met ochtendgymnastiek en gaan daarna gezellig in de miniclub wat knutselen. Dit kan van alles zijn. Op sommige dagen hebben we ook leuke workshops voor alle leeftijden. In de middag doen we vaak sportactiviteiten en spelletjes in het zwembad. En de avond beginnen we met minidisco en daarna volgt er een leuke show. De shows verschillen elke dag. Zo zijn we de hele dag druk bezig. Verder woon ik met de meiden in een caravan op de camping. En gaan we na ons werk nog wel eens een stadje in. Of gaan we lekker lunchen of naar het strand op onze gezamenlijke vrij dag.”

Horecamedewerker in Frankrijk:

"Afgelopen zomervakantie heb ik 6 weken lang gewerkt bij Chateau Cazaleres. Het was de eerste keer dat ik voor een langere tijd van huis wegging en vond dit best spannend! Ik vloog van Amsterdam naar Toulouse en werd daar opgehaald van het vliegveld, toen was het nog een uurtje rijden naar Daumazan Sur-Arize. Ik werd goed ontvangen bij het chateau door mijn collega’s, ik voelde mij er meteen thuis. Bij het chateau heb ik gewerkt in de poolbar (snackbar) en als gastheer in het restaurant. Ik voelde mij meteen op mijn gemak omdat er veel Nederlanders verbleven op het park. Je kon daar gemakkelijk een praatje mee houden. Zes dagen per week moest er hard gewerkt worden, maar het was mij het allemaal waard! Wanneer je vrij was kon je met collega’s lekker chillen bij het zwembad of je ging er op uit bijvoorbeeld naar de stad Toulouse of omgelegen dorpjes of steden vlakbij Daumazan Sur-Arize."

Bovenstaande werkervaringen zijn afkomstig van wereldwerk.eu. Een vacaturesite gespecialiseerd in vakantiewerk in het buitenland. Via hen maar ook via een algemene vacaturesite als Adzuna kun je vakantiewerk vinden. Zoek dan op typische vakantieberoepen als animator, campingmedewerker of duikinstructeur.

 

Hoe kun je vakantiewerk gebruiken voor je beroepskeuze?

Door middel van vakantiewerk ontdek je in de praktijk welke werkzaamheden je wel of niet aanspreken. Wat gaat je makkelijk af, waar krijg je energie van? En welk werk vind je vervelend om te doen of zie je erg tegenop? Antwoorden op deze vragen laten zien wat voor ander werk bij je persoonlijkheid past en helpen je zo bij je beroepskeuze. Werk je al langer en ben je niet tevreden met je huidige werk? Ook dan kun je met terugwerkende kracht kijken naar bijbaantjes die je ooit hebt gehad. Vond je het bijvoorbeeld leuk om in de bediening te werken? Dan ben je waarschijnlijk ondernemend en sociaal aangelegd. Kenmerken die je bijvoorbeeld goed passen bij een mediator of docent in het voortgezet onderwijs. Op deze wijze kun je dus onderzoeken wat voor werk bij je persoonlijkheid past. Een beroepskeuzetest werkt ook op deze manier. Door te testen naar welk type werk je voorkeur uitgaat, kom je vanzelf bij beroepen die je het meeste aanspreken.

DOE DE BEROEPSKEUZETEST