Beroepskeuzeprofielen

Elk beroep is aan de hand van minimaal twee persoonlijkheidskenmerken te typeren. Een reclamemaker is naast artistiek ook ondernemend. Een huisarts is naast sociaal ook intellectueel en een loodgieter is naast realistisch ook conventioneel. Als je de zes persoonlijkheidskenmerken uit de RIASOC theorie voor beroepskeuze met elkaar combineert, ontstaan er 15 profielen voor beroepskeuze waarmee je alle beroepen kunt indelen. Hieronder staan de 15 beroepskeuzeprofielen. Met behulp van het juiste beroepskeuzeprofiel ben je beter in staat om een studie te kiezen, een baan te vinden of om een carrièreswitch te maken. Weet je nog niet welke twee persoonlijkheidskenmerken het meest op jou van toepassing zijn? Doe dan eerst de beroepskeuzetest.

Realistisch & Intellectueel

Bij dit profiel moet je denken aan beroepen waar je aan de ene kant met je handen werkt, veel buiten bent of met apparatuur werkt. Het tegenovergesteld van een kantoorbaan. Aan de andere kant moet je bij deze beroepen goed nadenken en analytisch te werk gaan. Een monteur elektrotechniek is een goed voorbeeld van een realistisch en intellectueel beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Realistisch & Artistiek

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van fysieke en creatieve werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant met je handen werkt en weinig stil zit en aan de andere kant fantasievol bent. Een fotograaf is een mooi voorbeeld van een realistisch en artistiek beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

Intellectueel & Conventioneel

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van onderzoekende en procesmatige werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant analytisch dient te zijn en aan de andere kant degelijk, betrouwbaar en gestructureerd te werk gaat. Een software ontwikkelaar is een goed voorbeeld van een intellectueel en conventioneel beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Artistiek & Sociaal

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van creatieve en mensgerichte werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant fantasievol bent en aan de andere kant mensen helpt. Een leerkracht basisonderwijs is een goed voorbeeld van een sociaal en artistiek beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

Realistisch & Sociaal

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van fysieke en mensgerichte werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant met je handen werkt en weinig stil zit en aan de andere kant mensen helpt. Een verzorgende thuiszorg is een goed voorbeeld van een realistisch en sociaal beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Realistisch & Ondernemend

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van fysieke en ondernemende werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant met je handen werkt en weinig stil zit en aan de andere kant dingen initieert en de verantwoordelijkheid draagt. Een beroep als kok is een goed voorbeeld van een realistisch en ondernemend beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

Artistiek & Ondernemend

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van creatieve en ondernemende werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant fantasievol bent en aan de andere kant verantwoordelijkheid draagt en soms de leiding neemt. Een beroep als interieuradviseur is een mooi voorbeeld van een artistiek en ondernemend beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Artistiek & Conventioneel

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van creatieve en procesmatige werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant fantasievol bent en aan de andere kant degelijk, betrouwbaar en gestructureerd te werk gaat. Een beroep als webdesigner is een mooi voorbeeld van een artistiek en conventioneel beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

Realistisch & Conventioneel

Bij beroepen met dit profiel moet je denken aan werkzaamheden waarbij je aan de ene kant veel met je handen werkt, fysieke arbeid verricht, buiten bent en machines bedient. Aan de andere kant dien je secuur, netjes en gestructureerd te werk te gaan. Een beroep als hovenier is een goed voorbeeld van een realistisch en conventioneel beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Intellectueel & Artistiek

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van onderzoekende en creatieve werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant analytisch dient te zijn en dingen graag onderzoekt. Aan de andere kant dien je origineel en fantasievol te zijn. Een beroep als auteur (schrijver) is een mooi voorbeeld van een intellectueel en artistiek beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Intellectueel & Sociaal

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van onderzoekende en mensgerichte werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant analytisch dient te zijn en aan de andere kant mensen helpt. Een beroep als huisarts is een goed voorbeeld van een intellectueel en sociaal beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Intellectueel & Ondernemend

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van onderzoekende en ondernemende werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant analytisch dient te zijn en aan de andere kant dingen initieert, de leiding neemt en de verantwoordelijkheid draagt. Een beroep als rechercheur is een goed voorbeeld van een intellectueel en ondernemend beroep. 

Andere voorbeeldberoepen:

Sociaal & Ondernemend

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van mensgerichte en ondernemende werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant mensen helpt en aan de andere kant de leiding neemt en verantwoordelijkheid draagt. Een beroep als mediator is een mooi voorbeeld van een sociaal en ondernemend beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Sociaal & Conventioneel

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van mensgerichte en procesmatige werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant mensen helpt en aan de andere kant degelijk, betrouwbaar en gestructureerd te werk gaat. Een maatschappelijk werker is een goed voorbeeld van een sociaal en conventioneel beroep.

Andere voorbeeldberoepen:

 

Ondernemend & Conventioneel

Bij beroepen met dit profiel bestaan de werkzaamheden vooral uit een combinatie van ondernemende en procesmatige werkzaamheden. Werk waarbij je aan de ene kant dingen verantwoordelijkheid draagt en aan de andere kant betrouwbaar en gestructureerd werkt. Een beroep als controller is een goed voorbeeld van een ondernemend en conventioneel beroep. 

Andere voorbeeldberoepen:

 

Alle beroepen per beroepskeuzeprofiel

Via de beroepenzoeker kun je alle beroepen per persoonlijkheidskenmerk vinden. Je kunt ook beroepen selecteren op basis van twee persoonlijkheidskenmerken. Op deze wijze kun je alle beroepen per beroepskeuzeprofiel selecteren. Let op. Via de beroepenzoeker worden de beroepen getoond op volgorde van de geselecteerde persoonlijkheidskenmerken. Dus de combinatie van bijvoorbeeld ‘Artistiek’ en ‘Sociaal’ laat andere beroepen zien dan de combinatie van ‘Sociaal’ en ‘Artistiek’.

BEROEPENZOEKER